POLITIKA NAJUNOSNIJE ZANIMANJEU BRČKOM: „Skupštinski hljeb bez motike spada u narkotike»

Kako sažeti i opisati politiku na ovim našim prostorima i one koji se nazivaju političarima najbolje je ovih dana oslikao poznati novosadski kantautor Đorđe Balašević pjesmom „Dno dna“, koja će zasigurno postati hit među kritičarima vlasti u regionu.

„Smradovi sa farmi“ koji su pušteni u parlamente, odnosno u vlast, svakako je metafora koja odlično odslikava stanje svih nivoa vlasti u okruženju, pa tako i u našem Brčko Distriktu BiH.

Bavljenje politikom u Distriktu je postalo više nego unosno zanimanje jer to vam donosi razne privilegije, od prvenstva kod zapošljavanja, do dodjeljivanja grantova kome god poželite, kao da ste Djed mraz. Pri tome, nije nužno, bez obzira bili vi u opoziciji ili na vlasti, da se nešto pretjerano zamarate. Ne radi se ništa. To je dugogodišnja praksa koja odgovara svima, osim građanima koji u Distriktu imaju jedno veliko Ništa.

Kraj je godine, pa možemo reči da je prošla još jedna uzaludna godina u kojoj nije realizovan ni jedan ozbiljan projekt, i ne samo to, naši političari ne mogu se dogovoriti ni oko čega što nije «podjela plijena» u kojoj učestvuju prema već dobro poznatom nacionalnom paritetu.

Sve što je urađeno tiče se podjele grantova putem odluka vlade o programima utroška sredstava, i to je najveći domet vlasti u ovoj godini. Politika je kod nas zaista unosno zanimanje, jer kako pomenuti pjesnik reče „skupštinski hljeb bez motike spada u narkotike, i sa te se igle ne skida lako“. Da li je i kod nas vlast dno dna kako Balašević tvrdi za „svoje“ političare neka svako sam prosudi po tome koliko mu je dobro.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email