“OSTVARENA POLITIČKA I EKONOMSKA STABILNOST DISTRIKTA”, SMATRA GRADONAČELNIK MILIĆ!?

Na novogodišnjem prijemu, kojim je obilježen završetak 2017. godine, prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici svih institucija i organizacija u Brčko Distriktu, političkih stranaka i predstavnici medija. Tom prigodom javnosti se obratio gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

Gradonačelnik Milić je ocijenio da je prva godina rada ove brčanske Vlade protekla u nekoj vrsti priprema za ono što slijedi u narednoj godini, a to je realizacija više od 20 miliona KM kapitalnog budžeta.

"Bilo je određenih problema u funkcionisanju vlasti, ali mislim da godinu završavamo sa konstatacijom da je ostvarena i politička i ekonomska stabilnost Brčko Distrikta i da sa dobrim pretpostavkama za dalji razvoj ulazimo u 2018. godinu", rekao je Milić na novogodišnjem prijemu koji su upriličile brčanska Vlada i Skupština.

On je dodao da je svima potrebno malo više međusobnog povjerenja i da se dobri odnosi koji vladaju među običnim ljudima na prostoru Distrikta prenesu i na politički život.

   Ako se ova izjava tretira kao novogodišnja čestitka i izraz lijepih želja, onda se ona može i “progutati”. No, ako se tretira kao neka vrsta sažete političke ocjene onoga što je politička vlast učinila u protekloj godini, onda ona gradonačelnika Milića stavlja u prilično neozbiljnu poziciju.

   
 O ekonomskoj i političkoj stabilnosti može se govoriti kao nečemu što proizilazi isključivo iz visokog procenta indirektnih poreza (PDV koji omogućava veliki budžet Distrikta) kojim se u Distriktu kupuje socijalni mir i politička lojalnost (grantovima).  Sve ono što je uradila politička garnitura na vlasti u protekloj godini ne zaslužuje prolaznu ocjenu, što jako dobro zna i gradonačelnik Milić.

    Ako se analiziraju direktni porezi (ono što ovisi od bračnkse proizvodnje i usluga), onda su oni manji od izdvajanja za podsticaje u privredi i poljoprivredi (veća ulaganja manja dobit).  Minimalno smanjenje velikog  broja nezaposlenih, prije svega mladih ljudi, rezultat je ogromnog odliva mladih ljudi u inostranstvo i sramnog i nezakonitog zapošljavanja ugovorom o djelu političkih poslušnika. Realizacija kapitalnog budžeta je na sramotnih 1-2%. Kreditno zaduženje za razvoj Luke nije prošlo zbog političkih nesuglasica što će dovesti do blokiranja  nabavke kapitalne opreme u zdravstvu, ali i do mnogih drugih blokada. Veliki je broj onih koji žive ispod socijalnog minimuma. I dalje imamo univerzitete koji izdaju nevažeće diplome, a obrazovanje i zdravstvo  u Distriktu su generalno daleko ispod potrebe čovjeka i građanina 21. stoljeća. Jedino čime se gradonačelnik Milić može pohvaliti je dodjela grantova. Njegova inicijativa da se ova javna izdvajanja bar kvantitativno ograniče doživjela je fijasko. Da ne nabrajamo dalje…

Pa o kakvoj onda ekonomskoj i političkoj stabilnosti govori gradonačelnik Milić?  Kako može osoba, koja je bila i još uvijek jeste, politički “novum” u Distriktu, uljuđen, obrazovan i sa osjećajem za razlikovanje ispravnog od neispravnog, dobrog od lošega, uspješnog od neuspješnog nešto ovako izjaviti.

     Očigledno da gradonačlnik Milić odstupa od političke borbe “za bolje Brčko” jer iz nje (borbe) izađeš  na štitu, prije nego sa štitom. Strah od toga (da ne završimo na štitu) čini nas konformistima i kompromiserima. To se upravo dešava gradonačelniku Miliću. Retorički umiruje svoju savjest ovakvim izjavama, a u političkoj stvarnosti sve više tone u svijet iluzije i proizvodnje lažnih predstava (Potemkinovih sela) o Distritku kao uspješnoj (ekonomski i politički stabilnoj) lokalnoj zajednici.

 

E.U.
     

Pin It
Print Friendly, PDF & Email