Deset godina JP «Komunalno»: Geneza uspona i kraha političkog saveza Nukovića i Dedeića

Ovih dana je bila desetogodišnjica postojanja i rada JP ,,Komunalno“. Osnovano je kao JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH 28.12.2007. godine odlukom Skupštine Brčko distrikta BiH.

Sama činjenica da ovaj jubilej nije javno obilježen najbolje govori u kakvom se stanju ovo preduzeće nalazi. Nekada je bilo primjer uspješnosti u Distritku, kojem su mnogi zavidjeli. I ne samo to. Priča o JP Komunalno je priča o jednom neuspješnom prijateljstvu i političkom savezu koji je u bitnom odredio aktualnu političku scenu u Distriktu, prije svega političku poziciju Bošnjaka.

   Samo osnivanje JP,, Kumunalno“ bio je dio lucidnog političkog koncepta koji je imao svoje opravdanje u objektivnim potrebama Distrikta toga vremena. Glavni igrači u njegovom osnivanju bili su čelnici SDP-a, Mirsad Đapo i Ismet Dedeić. Trebalo je formirati javne institucije koje bi izvlačile javni novac u sfere sa manje javne kontrole, a da bi opet njihovo postojanje imalo javno opravdanje.

    Mada glavni igrač nije dobio podršku Upravnog odbora za mjesto direktora JP «Komunalno», upornošću i dobrim vezama Ismet Dedeić je obezbijedio da na čelo ovog preduzeća dođe poduzetni i perspektivni Admir Nuković. Prijateljstvo i poslovna saradnja Admira Nukovića i Ismeta Dedeića datira još iz ranijeg perioda. Podržan politički od SDP-a i Ismeta Dedeića, te zahvaljujući neupitnoj upravljačkoj sposobnosti imenovanog direktora, Komunalno je postalo Distrikt u Distriktu, uspješna firma koja je donosila boljitak i gradu i uposlenima, a prije svega osnivaču i glavnom menadžeru i prijateljima.

   No, ubrzo dolazi do razlaza Dedeića i SDP-a. Đapo Mirsad, u opštoj hajci koju je predvodio G. Zonthajm, “žrtvovao” je Dedeića, svog glavnog saradnika koji je, na razne načine, davao najveći doprinos osvajanju i preko deset mandata na lokalnim izborima za SDP. Saradnja Nukovića i Dedeića se nastavila, a prvi najveći gubitnik postao je SDP.

   Za izbore  2012. g. Dedeić je izabrao novu političku opciju-SBB, čiji je predsjednik postao. U prvobitnoj strukturi nosilac liste i kandidat za gradonačelnika bio je, tada već harizmatični, Admir Nuković. U stranci je već imao najveći broj izlobirane podrške mjesnih odbora. Sa logistikom Komunalnog i poduzetništvom Nukovića i Dedeića, te stavljanjem na izbornu listu već afirmiranih lokalnih političara, SBB-u je uspjeh bio zagarantovan.

  No, nenadano, bez racionalnog obrazloženja, Nukoviću se uskraćuje mjesto na listi SBB-a, što dovodi do prekida svih veza između dugogidišnjih prijatelja i političkih i poslovnih partnera. Razlozi ovoga razlaza još su obavijeni velom tajne, a bili su ključni za daljnje kreiranje političke scene Distrika.

   I bez Nukovića SBB pravi sjajan rezultat, osvaja preko 4000 glasova i tri mandata. Četvrti je izostao za nekoliko glasova. Sa Nukovićem i infrastrukturom Komunalnog SBB bi zasigurno osvojio najmanje 6 mandata i bio najjača parlamentarna stranka s bošnjačkom brojčanom dominacijom. Mjesto gradonačelnika bi bilo obezbijeđeno za ambicioznog, talentovanog i poduzetnog Nukovića. Da se to desilo mnoge stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. No, to se nije desilo i taj događaj traži ozbiljno promišljanje i objašnjenje.

    Umjesto toga, uspješni Nuković sa uspješnim JP,, Komunalno“ se okreće drugim političkim opcijama. Manjinski dio izabranih Bošnjaka, vođenih ličnim egoizmom i željom da se sami dočepaju bar malo vlasti i fotelja, ustupaju mjesto gradonačenika kandidatu iz HDZ-a i tako započinje bošnjačka (bosanska) kalvarija (ponižavajući politički položaj, a onda i svaki drugi) u Distriktu, koja i danas traje.

    Mada mu je skinuta politička suspenzija, razlozi koji su doveli do prekida veze sa Nukovićem i dalje su upravljali i upravljaju Ismetom Dedeićem. Oni su, najvećim dijelom, doveli Ismeta Dedeića do sukoba sa najbitnijim ljudima u stranci. Potop SBB-a i Ismeta Dedeića započinje, a da toga ni sam Dedeć nije bio svjestan. Sve do izbornih rezultata koji su bili poražavajući i za stranku a i njega kao predsjednika i nosioca liste.

 
   Stranačko «pojačanje» «iznuđeno» od strane ,,ČOVJEKA IZ SJENE“ na izborima 2016. g. i žrtvovanje do tada najbitnijih političkih igrača u SBB-u, ne dovodi do bitnijeg pozitivnog pomaka u SBB-u, osim što pozicija Ismeta Dedeića postaje sve lošija. Sa već viđenim sudskim procesom, suđenjima i političkom marginalizacijom, gdje ,,novi igrači“ igraju po novim pravilima igre, nametnutim od strane «čovjeka iz sjene» nastavlja se javna i politička kalvarija Ismeta Dedeića, ali i politička marginalizacija SBB-a i Bošnjaka, što je sve imalo negativne posljedice za Distrikt.

  Ovaj zadnji period sukoba Dedeića i Nukovića pokazuje da obojica gube. Nuković sa BDP-om pravi spektakularan rezultat. Multietnička lokalna stranka dobija dva mandata. Za mali broj glasova izostaje treći. Ali i pored sjajnog političkog rezultata to se ne uspijeva kapitalizirati. Čak šta više, Nuković se pokušava «satanizirati» kako bi se onemogućila svaka mogućnost ponovnog zbližavanja Nukovića i Dedeića. Mogućnost Nukovićevog liderstva u Distritku želi se sasjeći u korijenu.

   Tandem Nuković-Dedeić, koji je mnogo obećavao, očigledno je ugasnuo, a sa njim kao da gasne i svaki od njih pojedinačno. Za Dedeića to postaje očigledno. I pored oslobađajuće sudske presude on kao da nikom više ne treba u aktualnoj vlasti. Za Nukovića, kojem je sužen manevarski prostor, igra još uvijek traje.

   Postavlja se pitanje: šta u zamjenu za ovaj, dosad najuspješniji poslovni dvojac, Bošnjaci i Distrikt dobijaju.  Da li je, ako se politika shvati kao umijeće realnog, i pored svih rezervi spram obojice, tandem Nuković-Dedeić bio najbolja opcija za Bošnjake. Ono što imamo sada, svakako ne može biti alternativa mogućnostima koje su oni pružali. Za onim što su propustili  i ,,uništili“, međusobno se sukobljavajući, žalit će i Dedeić i Nuković. Ali i mnogi drugi, pa i Distrikta u cjelini. To najbolje ilustrira trenutno stanje JP «Komunalno» koje je od elitnog javnog preduzeća sad preduzeće pred kolapsom. Bez obzira na moguće opravdane i neopravdane animozitete spram Dedeića i Nukovića u datom kontekstu, u pragmatično-političkom smislu, nije bilo bolje opcije od njih dvojice. Zašto je ona propala, još uvijek nije u javnosti obznanjeno.

     JP,, Komunalno“, postalo je paradigma uspona i pada jednog javnog poslovnog giganta, koje je paralelno pratio uspon i pad jednog političkog saveza, pa i prijateljstva Dedeića i Nukovića. Umjesto obilježavanja značajnog jubileja ovoga javnog preduzeća, svjedočimo pokušaju njegovog «spašavanja» od strane aktualne vlasti. Tragikomično u svemu tome je da se po kuloarima priča da će kao spasitelj na rukovodeće mjesto tog javnog preduzeća biti doveden od strane «nove-stare» bošnjačke politike jedan iz plejade bošnjačkih «istrošenih» političara. To je, dakle, bošnjački «staro-novi» politički «novum» u Distriktu: sado-mazohistički kapric «senilnih», neprosvijećenih, frustriranih i beskrajno pohlepnih za vlašću i moći političara. Već viđeno i ništa više od toga.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email