(NE)PEDAGOŠKO NACIONAL(ISTIČKO)NO OBILJEŽAVANJE PROSVJETNIH RADNIKA U ŠKOLAMA BRČKO DISTRIKTA

Kažu – izborna je godina...To je neka vrsta opravdanja za sve ono što se već duže vrijeme na ovim prostorima javno, tajno, glasno, poluglasno, vidljivo i nevidljivo, dešava i govori. Slaba je fajda od takvog izgovora za one koji su prije dvadeset pet godina bili svjedoci sličnih, na prvi pogled, bezazlenih dešavanja.

Nagovještaj rata činio se tada kao nešto nemoguće, kao nešto što se ne može nama desiti ni u snu, jer, zaboga, pa tu je međunarodna zajednica, pa tu su unproforci,tu su naše vođe koje se  samo verbalno ,,prepucavaju“, smijući se ponekad svojim krupnim i opasnim ,,provalama“. Smijali smo se i mi ponekad, gledajući i slušajući svakakve nebuloze. Nadrealisti su od tadašnje zbilje napravili TV-šou pa smijanju nije bilo kraja.  Ali, smijeh nam prisjede, ojadi nas i zauvijek obilježi naše živote, zapečati zauvijek sudbine mnogih nesretnika, koji i ne pribravši se, smijući se i dalje naivno, postadoše žrtve i brojevi među desetinama hiljada ubijenih u BiH.

   Nažalost, istorija se ponavlja. Na ovim prostorima češće nego drugdje. Oni koji su trebali naučiti lekcije iz prošlosti i biti dobri učitelji novim generacijama, očito ih nisu dobro naučili. Umjesto  da siju sjeme dobra, bilo kojoj vrsti ono pripadalo, oni siju sjeme zla i mržnje i najčešće perfidno, ,,u rukavicama“ serviraju nam svoje novotarije. Na podjele ( prirodne ili vještačke) već smo se navikli i prećutno pristali na njih, jer rat nas je definitivno ,,razvrstao“ i oslobodio zabluda u kojim su neki cijeli život živjeli i vjerovali u njih - da smo svi isti, da je bratstvo i jedinstvo  naša ideja vodilja.Ta ideja je prva ,,poginula“ , sahranili smo je, ali uspjeli smo naći neki novi modalitet života jednih pored drugih i, što ne reći, jednih s drugim, bez obzira na razlike koje se više ne skrivaju i potiskuju, nego su postale jedno novo bogatsvo u međuljudskim odnosima.

    Upravo tu i nastaje problem. Odgovorni dušebrižnici, pastiri naših stada, u strahu da se ovčice suviše ne izmiješaju i, ne daj Bože, zaborave kojem stadu pripadaju, krenuše u akciju i to prvo u školama. Preko noći, bez uključivanja javnog mnijenja, uvedoše u škole ,,pastire – vjeroučitelje“ da budno paze da se djeca previše ne pomiješaju. Umjesto vjeronauke i za nastavnike, odlučiše da kraj imena svakog pojedinca, prosvjetnog radnika, mora da stoji, iako se to nigdje zakonski ne traži, i nacionalna pripadnost .To vam je nešto kao srednje ime, što neko od šokiranih prosvjetnih radnika reče, gledajući i ne vjerujući svojim očima, spiskove na školskoj oglasnoj tabli.. Baš tako...U pitanju su spiskovi sa imenima članova komisija za zapošljavanje koje je Pedagoška institucija proslijedila svim školama i pored imena prosvjetnih radnika dopisala ko je ko, odnosno ko je koje nacionalnosti. Da se zna, za svaki slučaj...Ko će biti primljen, odnosno zaposlen, takođe se već zna. ,,Pastiri“ imaju (nacionalni i stranački) ključ, uhodanim kanalima dojave članovima komisija imena ,,najboljih“ kandidata i ovi to samo aminuju. I na to smo se već navikli, ali ipak, plaše nas nove metode koje se preko noći uvode u obrazovanje.

       Bojimo se da će možda u dogledno vrijeme uvesti kao obavezu i nošenje uniformi ili kecelja sa određenom bojom za svaku nacionalnost ili možda raznobojne trake kao znak raspoznavanja? Površno gledajući, sve ovo djeluje možda bezazleno, ali nije... Svakodnevno se u školama povlače neke, jedva primijetne, linije podjela, koje donedavno nisu postojale. Ko ih, kako i zašto povlači, teško je reći. Kad učitelji pristanu biti poslušne ovčice koje bespogovorno vjeruju samo svojim pastirima, jedino što se može očekivati od njihovih učenika je da budu blejeći žrtveni jaganjci nekih novih sukoba. Valjda je ovdje normalno da se po jedna generacija mladih ljudi othrani upravo zato da bi bila žrtvovana za velike snove pastira. Ako malo promislimo i izračunamo, stasali su neki novi momci, neki novi vojnici... Ostaje malo nade da neće biti poput svojih (loših) učitelja.  

     M.E.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email