SAN ILI JAVA: “DISTRIKTU PRIJETI FINANSIJSKI KOLAPS, A MOŽDA I RASPAD U 2018. GODINI!”

U povodu najnovijih dešavanja sinoć je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sazvao hitnu, odnosno vanrednu sjednicu Vlade čija je jedina tačka dnevnog reda bila najnovija informacija koja je zaprimljena od strane ambasadora Poljske u BiH Andrzeja Krawczyka.

Naime, ambasador Krawczyk je na adresu Gradonačelnika uputio pismo u kojem stoji da će od strane poljoprivrednih proizvođača iz njegove zemlje biti upućen zahtjev za dodjelu poljoprivrednog poticaja za sve one čije su jabuke prodane u Rusiju pod oznakom da im je BiH zemlja porijekla. U pismu je također navedeno da postoji mogućnost doseljenja poljskih voćara u našu zemlju barem do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Podsjetimo, pošto je Privredna komora Brčko distrikta potpisala da su jabuke bosanske, a fitosanitarni inspektor ovjerio da su zdravstveno ispravne, Brčko se ovim činom obavezalo da će morati riješiti ovu, nemalo, komplikovanu situaciju koja našu zemlju može koštati milione eura.

Odmah nakon završene vanredne sjednice Vlade od strane Gradonačelnika Milića smo u ekskluzivnom intervjuu saznali sljedeće.“Razgovarao sam sa svim ministrima u Vladi i mislim da Brčko ima dovoljno kapaciteta i snage da iz ove, do sada najveće krize od nastanka Distrikta, izađe kao pobjednik“. Šef Odjela za poljoprivredu i šumarstvo Saša Tanić je obećao određena novčana sredstva pošto se u Odjelu pojavio višak novca. Mnogi brčanski poljoprivrednici nisu imali potrebnu dokumentaciju tako da im sredstva nisu dodijeljena te otuda taj višak.  Pri tome je gradonačelnik Milić istakao “da je sinoć telefonski razgovarao sa predstavnicima Bobar Banke koji su nam obećali finansijsku injekciju u obliku pozajmice, baš kao što smo i mi njima učinili prije par godina“. Na pitanje šta ako hiljade poljskih voćara nagrne u Distrikt i tako stvori imigrantsku krizu sličnu onoj koja je pogodila Europu izbjeglicama iz Sirije, gradonačelnik odgovara.“Ukoliko bi izbjeglice krenule u Brčko sa traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama mi već posjedujemo dovoljno jaku putnu infrastrukturu. Tu prvenstveno mislim na nedavno završen most u Krepšiću i asfaltiranje nekoliko, evo sada se pokazalo ispravnim, sporednih seoskih ulica“. Također, iz JP „Putevi i Parkovi“ od strane gosp. Miškića sam dobio uvjeravanja da u gradu postoji dovoljan broj uredno obilježenih parking mjesta a naplata će se moći izvršiti i u eurima“. Ukoliko poljski voćari krenu sa svojim porodicama i za to smo iznašli rješenje“.Svi će oni biti smješteni po kućama naših građana koji su otišli u inostranstvo za boljim životom a s obzirom da je takvih kuća sasvim dovoljno i svakim danom ih je sve više,ovo nam neće predstavljati nikakav problem.

Na pitanje da li će crveni krst/križ/polumjesec učestvovati u prijemu i pružanju pomoći doseljenicima iz Poljske, rečeno nam je da za to neće biti potrebe jer već imamo dovoljan broj volontera koji uredno svaki mjesec plaćaju volontiranje i tako, zahvaljujući prvenstveno dr.Šibonjiću, imat ćemo i volontere i novac, a treba biti pošten i priznati da nevladine organizacije u Brčkom ne dobijaju dovoljno novca iz budžeta i ne bi bilo fer angažovati ih na ovom kapitalnom projektu.

„Postoji samo jedna stvar koja zabrinjava a to je da su izbjeglice mahom katoličke vjeroispovijesti što može uticati na dosadašnju nacionalnu strukturu i izmijeniti stanje u vladajućoj koaliciji na narednim izborima, ali to prvenstveno zavisi koje će entitetsko državljanstvo izabrati ukoliko se odluče stalno nastaniti u Brčko distriktu“, sa čime smo završili razgovor sa Gradonačelnikom na što je dogradonačelnik Anto Domić dodao da će lično službenim vozilom otići na doček Poljaka prilikom ulaska u našu zemlju.

„Policija Brčko distrikta je obezbijedila dovoljan broj ležećih policajaca tako da neće doći do stvaranja nepotrebnih gužvi, a situacija će se moći posmatrati putem drona koji ćemo pozajmiti od  Odjeljenja za javnu sigurnost koji ga je nedavno dobio kao donaciju“, kazao nam je Halid Emkić portparol Brčanske Policije.

Iako mnogi ekonomsko-politički analitičari predviđaju finansijski i svaki drugi krah Distrikta, izgleda da će sadašnja koalicija koja je na vlasti uspjeti izaći iz ove, kao i iz svih prethodnih, kao pobjednik i dalje nastaviti voditi Brčko putem europskih integracija u šta se iskreno nadamo.

Jedino na šta nismo uspjeli naći odgovor do trenutka objave članka je o kojoj sorti jabuka se radi i da li je ovo što pišem san ili java?

E.R.

(Ovaj tekst je satiričnog karaktera)

Pin It
Print Friendly, PDF & Email