Predsjednik Skupštine E. Kadrić posjetio tuzlanskog Muftiju Fazlovića: Razgovor o stanju muslimana u Distriktu

Kakao javlja lokalni portal InfoBrčko Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je u ponedjeljak 29. januara predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića i predstavnike Medžlisa IZ-e Brčko Mustafu-ef. Gobeljića, glavnog imama, i Hajrudina Omerovića, predsjednika Izvršnog odbora.


Tokom ovog susreta razgovarano je o prilikama u kojima žive muslimani na području Brčko distrikta BiH. Na ovom području, konstatovano je, napravlje je vidan i značajan ekonomski napredak što je veliko ohrabrenje za ljude koji tu žive.


Naravno, niko razuman neće osporiti interesiranje jednog muftije za život muslimana na području Distrikta. Čak štaviše, dobro bi bilo da ovi susreti budu češći i da sadržaji razgovora budu mnogo širi, tim više što je muftija Fazlović porijeklom sa ovih područja (Maoča)  a i zbog, danas prisutne, vjerske hipokrizije i njene zloupotrebe u politikantske svrhe.

No, ovaj susret vjerskog velikodostojnika i predstavnika civilne vlasti otvara i neka druga pitanja. Prije svega zašto se u posljednje vrijeme javna komunikacija brčanskih zvaničnika isključivo svela na sopstvene vjersko-nacionalne korelate. U javnom životu počinjemo se prepoznavati isključivo kao muslimani, pravoslavci i katolici, te nam se onda po automatizmu  dodaje nacionalna odrednica Bošnjaka, Srbina, Hrvata. Posljednjih desetak godina gotovo da nije bilo ozbiljnijeg susreta brčanskih zvaničnika s predstavnicima države BiH. Iz javnog i obrazovnog života gotovo da je nestala građanska bosanska kultura.

Problem je tim veći što se taj vjersko-etnički identitet usvaja na predmoderan način po principu urođenika (u-rođen), kao nešto već unaprijed dano i zadano, a ne na dekartovski način modernog Cogita (Mislim, dakle postojim) po kojem sve što jesmo biva propitano kritičkom sumnjom a onda prihvaćeno ili odbačeno. Svođenje građana BiH (Distrikta) isključivo na vjersko-konfesionalni i sa njim mehanički povezani etno-nacionalni identitet,  po principu osmanskih milleta, vodi socijalnoj, kulturnoj, a onda i političkoj podjeli BiH.

     Pozdravljajući ovaj susret muftije Fazlovića i predsjednika Skupštine Kadrića ne možemo a da ne poželimo da pored ovih susreta imamo i mnogo više onih u kojim će se sugovornici prepoznavati i kao Bosanac a problemi koje će rješavati biti i bosanski.

 

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email