Analizom proteklih 17 godina od uspostave Brčko distrikta i još nekih tri godine od donošenja Konačne arbitražne odluke za Brčko, dakle perioda od punih 20 godina, mogu se svoditi računi o tome da li je jedini bosanskohercegovački Distrikt imao svoje opravdanje u ustavno-pravnom, političkom, socijalnom i kulturnom smislu ili je on samo vještačka konstrukcija koja se uklopila u deytonsku Bosnu i Hercegovinu ne bi li država BiH preživjela.

Opširnije...

Znamo iz iskustva da svakakve budalaštine ovdašnjim političarima padaju na pamet, ali ovo sa „danom Bošnjaka“ prevazišlo je čak i sve silne privatizacijske pljačke, korupciju, dvodecenijsku kriminalnu i bahatu vladavinu pa čak i tradicionalne redukcije vode u našem glavnom gradu što su, pokazalo se naknadno, svjesno uzrokovane „tenderovinom“ za odabranu elitu iz familijarno-begovskog kruga oko Bakira Izetbegovića.

Opširnije...

Ovih dana pojedini brčanski portali pisali su da je resorno Odjeljenje za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH uputilo nadležnoj Agenciji za visoko obrazovanje u BiH obavještenje kojim se ista obavještava o provedenom nadzoru nad radom Evropskog i Internacionalnog univerziteta u Brčkom i da isti zadovoljavaju propisane uslove za rad.

Opširnije...

U Brčkom smo navikli na neke čudne, neobične pojave koje nas, s vremena na vrijeme, navedu na razmišljanje o tome kako smo mi nekako posebni i prepoznatljivi. Vijest o ovogodišnjem cvjetanju Save privukla je brojne čitaoce  i, naročito kod starijih Brčaka, evocirala uspomene na neka davna vremena kad se o tom fenomenu nadaleko pričalo.

Opširnije...