Brčko Distrikt BiH je, temeljem Konačne arbitražne odluke i Statuta Brčko Distrikta, definiran kao specifična jedinica lokalne uprave ravnopravnih građana. To podrazumijeva da su svi građani i njihovi javni interesi, bez obzira na nacionalnost, vjersku i drugu pripadnost, ravnopravno zastupljeni u javnom prostoru. Nema ekskluziviteta (posebnih prava) za bilo koga kada su u pitanju javne institucije. No, u praksi najčešće nije tako. Uzmimo jedan od primjera.

Opširnije...

Problem u pristupu temi o narastajućoj islamizaciji u Bosni i Hercegovini, odnosno Bošnjaka u njoj, jeste što “radikalni islamisti u BiH”, ovoliko koliko ih doista ima, nisu danas opasnost broj jedan u društvenom, sigurnosnom i političkom urušavanju ove države.

Opširnije...

     Prije otprilike dvije sedmice, Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak po kome će rukovodioci organa javne uprave od sada morati dostavljati spiskove osoba sa kojima planiraju zaključiti ugovore o posebnim poslovima na odobrenje gradonačelniku, dogradonačelniku i glavnom koordinatoru Vlade. Kako se navodi u zaključku, svrha ovakvog prethodnog odobrenja od tri najvažnija člana Vlade je ravnopravna zastupljenost izvršilaca u smislu člana 20. Statuta Brčko distrikta BiH.

Opširnije...

Ministarka pravde u Vladi Srbije Nela Kuburović potvrdila je ono o čemu se već neko vreme govorilo kao o vrlo izglednoj, zapravo izvesnoj stvari da će Vlada ubrzo i zvanično dati garancije za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, pritvorenika haškog tribunala, radi lečenja u Srbiji.

Opširnije...