Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. Ogled za ugled, kako ga predstaviše početkom ovog vijeka, simbol za multietničnost i primjer „obećane zemlje“.
Kao posebna jedinica lokalne samouprave, Brčko distrikt iz godine u godinu, ili iz mandata u mandat – stoji u mjestu. Zaglavljen negdje između etnopolitikanstva, kojim se hrane obični građani, i ispunjenja sitnih i privatnih interesa ovdašnjih vlastodržaca. Već nekoliko godina je riječ napredak, za ovaj grad, postala nepoznanica.

Opširnije...
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Kada je polovinom januara objavljeno kako Sjedinjene Države uvode sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku optužujući ga za antidejtonsko djelovanje i retoriku, on i njegovi savjetnici izabrali su potpuno pogrešan odgovor: tvrdili su da je to kazna za njegovo odbijanje diktata koju izriče "odlazeća administracija" preko ambasadorke i diplomate zaduženog za Balkan koji – kako se očekivalo u Dodikovom štabu – "uskoro odlaze".

Opširnije...
Print Friendly, PDF & Email

Nepunu godinu poslije gužvajući komadić papira i bacajući ga u koš član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sjetiće se vrelog avgustovskog dana na kojem je u restoranu Orahovica kod Konjica s vrućim burekom na stolu i domaćim jogurtom čekao kolegu Dragana Čovića i delegaciju HDZ-a koji se nisu pojavili kako bi razgovarali o mehanizmu koordinacije.

Opširnije...
Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Skupština Brčko Distrikta BiH je na posljednjoj vanrednoj sjednici ekspresno, bez puno diskusije, izglasala odluke kojima se pristupa izradi novih regulacionih planova. Obrazloženje je da se radi o izgradnji novih kružnih tokova i da neki od regulacionih planova ističu ili su već istekli. I ko zna iz kojih sve razloga i šta će se već u tim novim regulacionim planovima naći. No, to je prilika da se uz ono što se pominjalo u obrazloženju i što se krilo iza obrazloženja pridodaju i neke druge stvari, koje se nisu pominjale,

Opširnije...
Print Friendly, PDF & Email