Brčko: Učenici o profesorima – dijele nas po nacionalnosti, vjeri, izgledu, mišljenu…

Da u brčanskom školstvu ”ne cvjetaju ruže” govori i pismo jedne srednjoškolke koja se obratila našoj redakciji.

”Pišem Vam anonimno jer  bi i ovaj tekst mogao postati razlog manje ocjene kod nekih profesora, kada bi znali ko je to napisao”, stoji u propratnom tekstu uz pismo koje objavljujemo u cjelini:

Razlog zašto je naše školstvo propalo jeste zato što naši ,,pedagoški obrazovani” profesori, nastavnici i učitelji, gledaju na sve, osim našeg znanja. Prvobitno na našu nacionalnost, što je ironično jer smo mi, prvo multinacionalna država, a zatim i multinacionalan grad.

I svi pričaju o tome kako prihvatamo sve tri nacije, i Srbe i Bošnjake i Hrvate, ali niko se toga ne pridržava, niti će iko od naših profesora to priznati. Zatim, gledaju na naš fizički izgled, na naš način oblačenja, našu kosu .. itd. ukoliko neko od nas ,,ravnomjernih” učenika, ima drugačije ofarbanu kosu, nekoliko više minđuša u jednom uhu, ne daj Bože , kakav pirsing, ili bilo šta drugo što neko od naših profesora smatra nepotrebnim, mi automatski spadamo u ,,drogeraše” , ,,propalice” ili one klasične ,,pankere” – što bi naši plemeniti profesori rekli.

I zbog našeg izbora stila, mi ,,nismo vrijedni visoke ocjene”. Žalosno. I niko od tih profesora , naravno to nikada neće priznati, već ako im izleti nekada , tada vidimo kakvi su. Svakakva poniženja, učenici svakodnevno doživljavaju od strane profesora , kojima naravno ništa ne smijemo reći jer su oni na većem položaju od nas i onda su naravno uvijek u pravu. Ono naše mišljenje koje mi , samo pod navodnim znacima , smijemo izraziti, ono nikada nije tačno. Naše školstvo nas uči da postoji onaj jedan oblik savršenstva i da svi treba da budemo takvi. Kako i oni sami ne vide da je to pogrešno. Sami profesori , su svi različiti. Svako predaje na drugačiji način , drugačije se oblači , ima drugačiju kosu, drugačiji hod, ton , stav…

Zašto onda mi moramo biti svi isti? Zašto , kada smo namjenjeni da budemo svi različiti? Legenda kaže da na ovom svijetu nema nijedne iste osobe i ja to podržavam. Svako od nas, treba da predstavlja jednu individualnu osobu, sa svojim samostalnim mišljenjem a ne onim koje im je nametnuo roditelj, profesor , prijatelj i dr. I naravno , da će se veoma mali broj mišljenja poklapati. Ali to je u redu. Kako bi mi uopšte razgovarali da svi mislimo isto? O čemu bi pričali? U krajnjem slučaju , o čemu bi se svađali?

Pa zašto onda Vi, koji treba da nas naučite kako nakon ovog školovanja da živimo, da se kućimo, da osnujemo porodice, zašto nas Vi osuđujete?
Umjesto da nas podstičete da budemo svi različite, samostalne  osobe , jer je bašta puna različitih cvijetova, različitih boja, mnogo ljepša , od one koja ima samo obične bijele cvijetove.

Neki od vas vole žuto  cvijeće , pa podstičete samo takve, neki plavo , neki roze , neki crveno.. a po ostalom cvijeću samo gazite.  Zato naša Bosna ostade bez mladosti. Mladost hoće da cvijeta, svako u svoju boju, a vi joj ne date.

Pustite nas da se formiramo u zasebne , samostalne osobe, da budemo onakvi kakvi smo u duši. Ne učite nas kakve osobe treba da budemo u najstitnije detalje, već nas naučite kako da živimo , kako da se pripremimo za sve što nas čeka, a pustite nas da budemo ono što jesmo, da budemo srećni. Nemojte nas psihički narušavati jer vam se ne sviđa kako se oblačimo, šminkamo, farbamo i dr.

Osoba se ne osuđuje po nacionalnosti, vjeri, izgledu, mišljenu, te krajnje po ocjenama. Ocjene nas ne predstavljaju , jer ima dosta ,,loših” učenika koji su dobre i poštene osobe, a i dosta ,,dobrih” učenika koji nisu ni blizu dobroti, zato … zanemarite papire , i površinu , već gledajte dublje, u dušu , kad već hoćete da nas osuđujete.
 


 

PustiteMladostDaCvjeta

Pin It