Retrospektivna izložba Mevludina Ekmečića Ekmeka u Brčkom

Izložba će se održati 10. ožujka/mart od 12:00 do 15:00 u Gradskoj Galeriji Brčko (bivša knjižara “Veselin Masleša”). Pozivamo vas da dođete na otvaranje ove retrospektivne izložbe u subotu, 10. marta 2018. godine u 12 sati.

Mevludin Ekmečić Ekmek, rođen je 1929. Jedan je od slikara koji je svojim umjetničkim radom i opusom obogatio i obilježio gradove Brčko i Tuzlu. Nacrtao je nekoliko vrijednih grafičkih mapa od kojih je za Brčake najpoznatija 'Staro Brčko', a Tuzli, u kojoj je proveo svoj radni vijek, je poznata grafička mapa ' Stara Tuzla'.

Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof Ota Postružnika. Član ULUBiHA od 1964. Osnivač, utemeljitelj i dugogodišnji direktor 'Galerije jugoslovenskog portreta' u Tuzli, te Zadužbina 'Ismet Mujezinović', Legata Haim Pinto, Legata Adela Ber, i konačno 2017. u svojoj 87 godini, obiteljske Fondacije / Legata Ekmečić u Brčkom.

Organizator je brojnih umjetničkih i likovnih kolonija u Bosni i Hercegovini. Sudjelovao je u formiranju umjetničke galerije Bošnjačkog instituta u Sarajevu.
Sa trinaestoricom značajnih umjetnika Jugoslavije je portetirao Tita.

Mape i radovi su izlagani i nagrađivani na brojnim izložbama kojih je imao oko 20 samostalnih i preko 180 kolektivnih izložbi. Uz slikanje i crtanje izdao je dvije vrijedne knjige povezanih crteža i tekstova. Jedna od njih je knjiga crteža i tekstova 'Genocid nad Bošnjacima' nastala u ratnom periodu, te Sjećanja na ljude i događaje moga vremena iz 2012.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj društveno angažirani i umjetnički rad.

Počasni je doktor nauka Univerziteta u Tuzli.

 

Pin It