IZLOŽBA SLIKA MEVLUDINA EKMEČIĆA 2000. – 2017.

U Umjetničkoj galeriji  u Brčkom  danas je pred brojnim posjetiocima svečano otvorena izložba slika poznatog akademskog slikara, Brčaka, Mevludina Ekmečića. Na izložbi su predstavljene slike koje su nastale u posljednjih sedamnaest godina ( 2000.-2017.).

   U uvodnom dijelu kustosica Galerije Sonja Đurović obratila se okupljenim posjetiocima i istaknula da je stvaralački opus Mevludina Ekmečeća veliki i da je on jedan od rijetkih umjetnika koji stvaraju i u svojim poznim godinama.

  O umjetničkim preokupacijama i Ekmečićevom životnom putu od 1960. g. kada je diplomirao na Akademiji u Zagrebu, govorio je likovni kritičar Ibrahim Krzović. Po njegovim riječima Ekmečić je čovjek svestranog aktiviteta koji je djelovao između Brčkog, Pariza, Sarajeva i Zagreba, Tuzle i Ciriha.Slike izabrane za ovu izložbu su akvareli, ulja na platnu, sa motivima prirode, cvijeća, planinskih vrhova, narova i južnog voća, a jedan dio su i portreti.

   S obzirom da izložbi iz opravdanih razloga nije prisustvovao Mevludin Ekmečić, u njegovo ime se obratila Sela Tecilazić Ekmečić, njegova nećaka, kćerka Fadila Ekmečića. Pročitala je poruku koju je autor izložbe uputio Brčacima, u kojoj se posebno osvrće na svog učitelja, takođe velikog slikara, Rizaha Štetića, po kojem je Galerija nekada nosila ime, i na njegovo veliko žaljenje to ime ne nosi i danas.

   Izložbu je  zvanično otvorio predsjednik Upravnog odbora Fondacije Legat kuća Ekmečić, Enes Pašalić. U svom prigodnom izlaganju govorio je o simboličkom povratku umjetnika u Brčko. ,,Legat kao zadužbina, za dušu, duh Ekmečića, čuva i predaje Brčkom umjetničko i intelektualno stvaralaštvo porodice Ekmečić.“

  Ova porodica umjetnika, sa kojom su u rodbinskoj vezi i umjetnici Isakovići i Morići, dio su duhovne i kulturne baštine Brčkog. Nadamo se da će to i oficijelno Brčko Distrikt BiH prepoznati.

 

M.E.P.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email