Šta je “Princeza Sisi” vidjela u Brčkom?!

Kako javlja Radio Brčko nakon elitnog francuskog kruzera “Viktor Igo”, koji već niz godina sa turistima iz Francuske, Belgije i Mađarske uplovljava u Brčko, u Distrikt je prvi put uplovio i austrijski kruzer  “Princeza Sisi” sa 70 gostiju iz Austrije i Švicarske.

Ovo kruzersko putovanje Savom, u čijem sklopu je planirana samo posjeta Brčko Distriktu BiH, organizovala je jedna austrijska turistička agencija, a obilazak grada i njegovih znamenitosti je dogovoren u saradnji sa brčanskom Službom za turizam uz pratnju turističkih vodiča.

Direktorica ovog kruzerskog putovanja Romana Tichy (Romana Tihi) istakla je da su, za razliku od uobičajenih kruzerskih putovanja po Rajni i Dunavu, svojim gostima željeli ponuditi nešto neuobičajeno i egzotično, tako da su se iz tog razloga odlučili za krstarenje rijekom Savom. Dodala je da je oduševljena, posebno građevinama iz austrougarskog perioda.

Marica Markoljević, uposlenica vladine Službom za turizam, je istakla kako Brčko ima brojne turističke potencijale koji na žalost još nisu svi dovedeni u funkciju, ali da je za ovakve posjete dovoljno i ono što se trenutno nudi.

“Sretni smo i ponosni na naš grad, i zaista smatramo da imamo šta i pokazati. Gostima se ovdje sviđa, prvi put su u Bosni, sve ih zanima jer im je sve nepoznato. Jutros smo posjetili crkvu i samostan u Tolisi, to je bila njihova želja. Zatim smo im pokazali grad, Vijećnicu, Savsku Atik džamiju i druge građevine”, dodala je Makoljević.

   Vijećnica i džamija…Koje druge građevine, pitamo se? Šta bismo još znamenito mogli da pokažete turistima u Brčkom. Nakon potrošene 4 milijarde KM od uspostave Distrikta bojimo se da, osim Vijećnice, i nemamo šta vrijedno pokazati. Možete im pokazati grad. Ali šta će u gradu vidjeti.

   Ovako izgleda centar grada kada padnu kiše:

 

 

Ili fekalije u Brci.

 

Možemo turiste odvesti i na Ficibajr, kultnu brčansko izletište. Ali šta će tamo vidjeti. Osim prirodnih ljepota ništa vrijedno što je ljudska ruka u posljednjih 20 godina uradila.

 

 

Možda na Gradski stadion koji je u blizini:

 


Turisti su izrazili želju da vide stare građevine.  Pa da ih vidimo…

 

 

 

 

 

 

Ili da im ipak pokažemo brčanski specijalitet, brčansko smeće.

 


  Dakle, turisti su, kao što su i željeli, mogli uistinu u Brčko Distriktu vidjeti nešto neuobičajeno i egzotično. No, ovo što su vidjeli ili mogli vidjeti je samo dio pojavnog oblika “smeća” koje vlada u Brčko Distriktu BiH.

 

 

I.K.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email