Da li će ikad iko čuti njihovo AV-AV?

U javnoj Facebook grupi “Šapa Brčko”, naišli smo opet na nezadovoljne ljubitelje životinja iz našeg Distrikta.  
JP „Komunalno Brčko“, koje vodi brčanski azil, opet je na lošem glasu od strane naših građana, a zbog brutalnog stanja u kome se nalaze brčanske šapice.

Kako tvrde u Facebook grupi, Brčaci koji odlaze da usvoje šapice, svakog utorka i petka svjedoci su zastrašujućih scena: Od toga da nailaze na prazne posude za hranu i vodu, pa sve do bolesnih i zanemarenih pasa punih krpelja, koji po ovim temperaturama nemaju ni sklonište te su prinuđeni sami da se snađu i rashlade kopajući sebi rupe u zemlji kako bi se zavukli u iste.

Pojedini građani su ogorčeni što ne mogu ni da izaberu psa kojem bi pružili dom, pogotovo kada je rasni pas u pitanju, kako je izjavila jedna naša sugrađanka. Zašto je to tako? Neki tvrde da se oni malo bolji (rasni) psi zapravo i ne udomljavaju, nego se prodaju od strane radnika, pa ne možete ni izabrati takvog psa za udomljavanje jer je isti na prodaju. Drugi pak razumiju radnike zadužene za rad i održavanje azila jer ih ima samo nekoliko, pa ne stižu uraditi sav posao.

Ukoliko JP Komunalno uistinu nema dovoljno kapaciteta za normalan rad azila,  postavlja se pitanje zašto se ne raspišu konkursi za nekoliko novih pozicija u azilu, budući da i ptice na grani znaju koliko je pretrpana administracija Komunalnog, pa šta bi onda falilo natrpati i azil, gdje bi ljudi uistinu imali šta da urade.

Postavlja se na ovu temu niz pitanja u vezi sa radom i uslovima u brčanskom azilu. Ko uopšte vrši kontrolu i nadzor nad radom azila? U koje svrhe se troše sredstva dobijena grantom za dobrobit naših šapa? Da li se postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je na snazi na nivou u BiH i time direktno primjenjiv u Distriktu?

I na kraju, da li će ikada iko čuti AV-AV brčanskih šapa?

 

S.P.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email