Umjetničko veče u čast Rizahu Štetiću, prvom akademskom slikaru u Brčkom

Umjetničko veče u čast Rizahu Štetiću, prvom akademskom slikaru u Brčkom  održano je sinoć ispred njegove rodne kuće u brčanskom naselju Kolobara, pred većim brojem prisutnih građana.

U okviru programa upriličeno je otkrivanje spomen ploče na kući u kojoj je rođen Rizah Štetić.

 

Velikom broju prisutnih prva se obratila  Zlata Štetić, kćerka Rizaha Štetića koja je kazala da je njen otac Rizah Štetić bio veliki slikar, ali i prosvjetitelj, jer se prije oko 100 godina odlučio za visoko školovanje i umjetnost.

„Nakon završetka Likovne akademije u Zagrebu vratio nazad u BiH i kao profesor i direktor Sarajevske likovne akademije širio je ljubav prema umjetnosti i obrazovao brojne generacije slikara“, kazala je Štetić.

Prof. dr. Ibrahim Krzović, istaknuo je veliki značaj lika i djela Rizaha Štetića, ne samo kao evropskog slikara između dva svjetska rata, nego kao i antifašistu, humanistu i umjetnika koji se obrazovanjem, kistom i  umjetnošću borio za ljudsku etiku, moral i najviše ljudske vrijednosti i slobode.

Ćazim Suljević, potpredsjednik Preporoda Brčko i šef Službe arhiva Vlade Brčko Distrikta je kazao da je uklanjanjem imena Rizaha Štetića sa gradske galerije u Brčkom učinjena velika historijska nepravda i da šira javnost treba da bude uključena u njegovu rehabilitaciju, jer Rizah Štetić je, ne samo bošnjački, nego i veliki brčanski, bosanskohercegovački i evropski umjetnik.

U okviru programa  postavljena je izložba slika Rizaha Štetića i upriličeno druženje sa građanima.

Organizator Umjetničke večeri je  BZK “Preporod” Brčko distrikt BiH.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Pin It
Print Friendly, PDF & Email