Svijet poslije 11. septembra 2001. godine više nije isti

Danas se navršava 17 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi i koji su promijenili svet, a borba s terorizmom, koja je posle toga počela, još uvjek traje.

Na domovima širom zemlje preko noći su istaknute američke zastave, kongresmeni i senatori su na stepenicama Kongresa prevazišli stranačke podjele i zajedno pjevali "Bože blagoslovi Ameriku,"a volonteri širom zemlje nisu žalili napora da dođu i pomognu gdje je najpotrebnija.

Napade su izveli pripadnici terorištičke Al Kaide, a taj tragičan događaj označio je početak američke i zapadne globalne kampanje protiv terorizma, koja je rezultirala ratovima u Avganistanu i Iraku, otvaranjem zatvora u Gvantanamo beju, jačanjem bezbijednosnih mjera i agencija na uštrb građanskih sloboda, velikim povećanjem vojnog budžeta.

Rat protiv terorizma još traje, ali su Al Kaidu, čiji je lider Osama bin Laden ubijen, zamijenili njeni ogranci i Islamska država, protiv koje se bitka vodi na Bliskom istoku, u Siriji i Iraku, a na meti terorista našle su se proteklih godina i evropske prestonice.

 

Generalna ocjena, s kojom se slažu svi međunarodni stručnjaci je, da je teroristički napad 11. septembra zaista bio događaj koji je promijenio tok svjetske historije. Do tada se vrijeme mjerilo na prije i poslije rušenje. Berlinskog zida, a od tada se mjeri na prije i poslije napada na SAD.

 

Agencije

Pin It