Na predstojećim izborima nekoliko hiljada građana Distrikta neće imati pravo glasa zbog entitetskog državljanstva

Kako se mladi u Brčkom, gradu koji mnogi nazivaju "Bosna u malom", umetnošću suprotstavljaju tradicionalnim podelama, posebno podgrejanim u izbornoj kampanji.

Pavle Vuisić, Mustafa Nadarević i Boris Dvornik u Brčkom. Nije vic, niti anegdota, već inicijativa grupe mladih iz ovog grada koji žele da pošalju poruku mira.

Na šetalištu kraj reke Brke, blizu ušća u Savu, na velikom, starom i gotovo oronulom zidu naslikana su trojica velikana jugoslovenskog glumišta.

"Želeli smo da kroz umetnost poručimo da granice između nas ne postoje, da su nevidljive i da moramo da ih prevaziđemo. Tako se rodila ideja da našem gradu, državi i regionu poklonimo ove murale", kaže Mirsad Zahirović, 26-godišnji student političkih nauka iz distrikta Brčko.

        Različitost je prednost

Različitost i multikulturalnost koja mnoge razdvaja Zahirović vidi kao prednost svog grada.

"To treba da bude naše bogatstvo, imamo sve vere, sve nacije, ali nažalost politika to iskorišćava na drukčiji način", kaže on.

Iako jeste politički aktivan u jednoj od stranaka na predstojećim izborima, Zahirović ove godine verovatno neće imati pravo glasa.

Izmenom Izbornog zakona i Zakona o ličnim dokumentima od pre nekoliko godina predviđeno je da se građani distrikta Brčko moraju izjasniti o "entitetskom državljanstvu" - da li su građani Republike Srpske, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine.

Tek onda mogu da glasaju na opštim izborima za parlament BiH, kao i za parlament entiteta čije dodatno državljanstvo imaju.

Pre uvođenja ovih izmena, građani su imali opciju izbora na samom biračkom mestu.

"Ja se nisam opredelio. Smatram da treba da imamo jedno državljanstvo - Bosne i Hercegovine - a ne da se dodatno delimo tim entitetskim državljanstvom", kaže Zahirović.

Zvaničan broj građana Brčkog koji se nisu entiteski opredelili se ne zna, ali procene su da nekoliko hiljada građana neće imati pravo glasa na predstojećim izborima.

Dok stoji na reci Brka, Zahirović objašnjava da se ona uzima kao nevidljiva granica na bošnjački i srpski deo grada. A odmah pored, preko Save, gotovo u centru grada, nalazi se i pravi granični prelaz sa Hrvatskom.

 

 

Izvor (izvod): bbc.com

cijeli tekst možete pročitati: https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-45753156

Pin It
Print Friendly, PDF & Email