Promocija romana “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana u Brčkom

U sklopu Vladine manifestacije „Mjesec knjige“ koju organizuje  Gradska biblioteka- knjižnica Brčko Distrikt sinoć je u prostoru biblioteke održana promocija romana „Otkup  sirove kože“ Abudalaha Sidrana.

U romansiranoj biografiji „Otkup sirove kože“  Abdulah Sidran piše  o ljudima, vremenima i gradovima, koje je upoznao i koje su ga za sva vremena obilježili. Roman je to Sarajevu, Goraždu i Veneciji, o politici, povijesti, ratovima i logorima, o filmu i poeziji, i općenito o iskustvu umjetnosti. Ipak,“ Otkup sirove kože“ je svojevrsni završetak rada na svojoj autobiografiji, započet davno, i to je, ponajprije jedinstven i fascinantan obiteljski roman. Štivo ima nekoliko čitanja i to o patnjama ljudi i njihovih obitelji uzrokovanim golgotom „Golog otoka“, ali i jedinstvenu poruku o snazi žene (majke)  koja prema Sidranovim riječima čini „tri zida kuće“, koja nikad ne poginje glavu, i koja uprkos svim patnjama i boli ostaje heroina, mit i snaga oko koje se svi okupljamo.

Prigodno govorenje o romanu „Otkup sirove kože“ imala je profesorica bosanskog jezika i književnosti Zijada Džindić, koja je kazala da, iako se roman lagano čita, to nije literatura koju može čitati prosječan čitalac, nego školovana književna publika. Džindić je još akcentirala prepoznatljiv Sidranovski humor i ironiju u knjizi.

Moderatorica promocije Sidranovog romana „Otkup sirove kože“ u Brčkom bila je Jasna Maglov, direktorica brčanske Biblioteke.

 

Izvor: Radio BDBiH

Pin It