“S druge stranice granice” : Predstava o masovnom odlasku mladih iz BiH

U okviru projekta  omladinskog centra  „Vermont“,  koji je podržan od GIZ-a,   pod nazivom „Socijalna  inkluzija ugroženih i marginalizovanih grupa“ danas je u Omladinskom centru odigrana predstava “S druge stranice granice” koju su pripremili članovi Udruženja “Mladi Tuzle”.

Omladinski centar „Vermont“ u saradnji sa GIZ-om realizuju aktivnosti koje za cilj imaju socijalnu inkluziju marginalizovanih i ugroženih grupa, te sprečavanje nelegalnih migracija.

“Mi smo pozvali sve institucije koje se bave tom problematikom, kao i srednjoškolce. Pokušaćemo da podignemo svijest mladih ukazujući da odlazak nije rješenje i da  oni koji ostanu u  Brčkom mogu imati budućnost” rekla je Lejla Čamdžić, OC „Vermont“ Brčko.

Predstava “S druge strane granice”  je nastala prošle godine  kao rezultat Dramskog studija u Tuzli.   Scenario za predstavu je rezultat šestomjesečnog istraživanja o masovnom odlasku mladih iz Bosne i Hercegovine, konkretno u Njemačku,  te  stvarnih, postojećih priča iz njihovog direktnog okruženja i života.

“Predstava kao takva zasnovana je na istinitim pričama . Izmijenili smo  identitete jer je ovo teška priča u emotivnom smislu, prvo za njih koji su igrali u predstavi. Ipak kada se sve sagleda mi smo sretni što su oni prepoznali šta je problem. O tom problemu su htjeli govoriti  iako u ovom trenutku nemaju svoja direktna iskustva , ali su kao rezultat rada na predstavi u konačnici donijeli odluku da oni bez obzira na okolnosti i ponude trenutno planiraju ostati ovdje, prave projekte i  mijenjaju život na bolje” rekao je Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja “Mladi Tuzle”.

Dramski studio iz Tuzle je uključio ekipu mladih uzrasta od 14 do 24 godine života. Uzimajući u obzir da u ovom društvu „živjeti“ nekad jeste misaona imenica ostaje pitanje koliko se uspjeha može postići sa predstavom.

“U ovoj državi sve je  turbulentno, od danas  do sutra. Mi kao pozorište, kao dramski model,  pokušavamo da baveći se aktuelnim problemima u zajednici  o tome govorimo, informišemo i istražujemo. Nemamo potrebu da šaljemo krajnju poruku o tome kako treba ili kako ne treba jer svako je kreator svoje vlastite sudbine” zaključio je Mujkić.

 

 

Izvor: BDC TV

Pin It