“Ponekad pomislim da sadašnjosti zapravo i nema”: Omaž Aliji Dubočaninu

“Naša je trajna obaveza da predstavljamo sve ono što jesu dostignuća u bošnjačkoj, bosanskohercegovačkoj književnosti. Prema Aliji Dubočaninu imamo obavezu nadasve veliku i trajnu da to činimo. Večeras na jedan prigodan način, dostojanstven i primjeren njegovom djelu, upoznaćemo Brčake i podsjetiti na njegovo književno i ukupno stvaralaštvo” rekao je Ćazim Suljević, počasni predsjednik BZK“Preporod“ Brčko distrikt BiH.

O književnom stvaralaštvu govorio je akademik Abdulah Sidran koji je između ostalog kazao da se radi o velikom pjesniku, te da on ukazuje na to već dvadeset godina ali „oficijelna bosanska književna kritika, koja se sastoji od univerzitetskih profesora i novinarskih piskarala, takve stvari ne zna i neće da zna“.

“Ovaj hommage u gradu Distriktu je u čast pjesniku iz  ovih krajeva, Aliji Dubočaninu. Rodom je iz sela Dubočac kod Bosanskog Broda, sela koje više ne postoji. On je među svojim prijateljima kazao, napisao i poručio da svoju kompletnu biblioteku poklanja Brčkom. Ovdje su ljudi  koji su zaduženi da brinu o njegovoj književnoj baštini ali i da, kada vakat dođe tome da mjesto njegovog vječitog boravka bude Brčko. Brčko je najbliže Savi na kojoj je odrastao te je najbliže njegovom Dubočcu kojeg je izgubio” rekao je Abdulah Sidran, akademik.

Alija Dubočanin  je  dobitnik književne nagrade „Neven”.  Tu nagradu su kod nas, prije njega, primili Branko Ćopić i Skender Kulenović. 

Program  posvećen Dubočaninu  svojim nastupom obogatio je i Mješoviti hor brčanskog Preporoda.

 

 

 

Izvor: BDC TV

Pin It