Počelo obilježavanje stogodišnjice od završetka Velikog rata

U organizaciji SPKD “Prosvjeta” u Brčkom je  otvorena izložba fotografija “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”. To je prvi u nizu događaja koji ima za cilj obilježavanje 100 godina od završetka Velikog rata.

Izložba je nastala zahvaljujući Savezu potomaka ratnika Srbije iz perioda 1912-1920. godina. Oni su 2014. godine pokrenuli projekat prikupljajući fotografije predaka iz Prvog svjetskog rata.

“Preko 4.000 fotografija i ostalog istorijskog materijala je prikupljeno i tvori veliku zbirku. Taj projekat još uvijek traje i građani mogu online poslati fotografije svojih predaka i one će biti uvrštene u ovu kolekciju” rekao je Dragan Tomić, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Brčko.

U Brčkom je izložen samo dio te velike kolekcije ali je i kao takav  svakako značajan zbog poruke koju nosi.

“Selekciju fotografija su izvršili članovi udruženja potomaka vojnika Srbije uz blagoslov patrijarha Irineja. Ova izložba ima izuzetno veliki značaj kako za Srbe tako i za čitav svijet. Srpski vojnici su, možemo slobodno reći, najviše stradali u Prvom svjetskom ratu. O tome nam svjedoči Solunski front i Albanska golgota te sve ostalo što je u istoriji zapisano. Ovom prilikom možemo da se susretnemo sa portretima boraca koji su svoje živote ostavili na ostrvu Vid, odnosno koji su sahranjeni u Plavoj grobnici na Krfu” kaže Sonja Đurović, kustos Gradske galerije.

Izožbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić koji je takođe ukazao na njen značaj i poruku koju nosi o Prvom svjetskom ratu.

“Događaj koji je ostavio neizbrisiv trag na bivše prostore Jugoslavije, između ostalog i ovdje na prostorima BiH koji su vezani za taj događaj kako zbog samog povoda za početak Velikog rata tako i zbog činjenice da je veliki broj dobrovoljaca iz BiH učestvovao u oslobodilačkom ratu na strani srpske vojske. Ona je, čini mi se, 06. novembra 1918. godine  na poziv Narodnog vijeća u Sarajevu umarširala u BiH i na određen način oslobodila krajeve BiH i označila kraj austrougarske okupacije” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Otvaranje izložbe upotpunili su članovi Prosvjetinog hora koji će također biti dio Svečane  akademije u nedjelju, 11. novembra, kada će gost besjednik biti Marko Bogosavac.

 

Izvor: BDC TV

Pin It
Print Friendly, PDF & Email