Zaštita kulturno-historijskih spomenika u Brčkom zavisi od dobre volje stanaka na vlasti

Mnogo je objekata od državnog značaja i ambijetalnih cjelina u Brčkom, za čiju rekonstrukciju bi Distrikt trebalo da izdvaja više sredstava.

Riječ je o kulturno - istorijskim građevinama, koje imaju svoju arhitektonsku, istorijsku i vjersku sadržinu.

Pod zaštitim države u Brčkom su tri ambijentalne cjeline i 30-ak kulturno-istorijskih spomenika koje je potrebno rekonstruisati da bi imali svoju punu istorijsku sadržinu. Već 10-ak godina Vlada za to izdvaja sredstva, ali, ona, kažu u nadležnoj službi, nisu dovoljna.

- U budžetu za 2018. godinu za revitalizaciju objekata imamo izdvojenih 250 hiljada maraka, međutim za samo jedan objekat nama treba minimalno 150 hiljada za sanaciju fasade i krova - ističe Јelena Duvnjak, iz Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, Brčko.

Opozicione stranke uglavnom upućuju kritike prema rješavanju ovog problema. Pitaju zašto se za ove potrebe ne izdvaja bar onoliko sredstava koliko se poklanja NVO.

- Ne možemo reći da u zadnje vrijeme nije bilo pomaka u uređenju fasada, pogotovu u centru grada, da su u proteklom vremenu izdvajana sredstva ali moramo da shvatimo vrlo zanemariv iznos u odnosu na budžet kojim raspolaže Brčko distrikt i vrlo zanemariv iznos u odnosu na stvarne potrebe građana - tvrdi Suad Burić, poslanik u Skupštini Distrikta.

I u vladajućim strankama kažu da zbog nepravilnog odnosa u raspodjeli sredstava gube mnogi.

- Naš stav je da ta sredstva budu i veća, evo napomenuću samo jedan od objekata Krsmanovića kuće koji je u centru grada, a koji još nije restauriran - napominje Siniša Golić, posdlnik u Skupštini Distrikta.

Sredstava za ove namjene može u budžetu da bude mnogo više, ali to, prema riječima gradonačelnika Siniše Milića, zavisi od dogovora političkih stranaka koje u Brčkom čine vlast.

 

 

 


Izvor: rtrs.tv

Pin It
Print Friendly, PDF & Email