Promovirana zbirka pjesama za djecu Zejćira Hasića

U brčanskom Domu Islahijeta sinoć je upriličena promocija knjige „Pjesme koje obaraju s nogu ili bar misle da to mogu“ Zejćira Hasića, autora brojnih pjesama za djecu, uvrštenih u čitanke Federacije BiH.  Za “Radio Brčko” Hasić kaže da su pjesme nastajale spontano u ranim jutarnjim satima i na putovanjima.

O autoru i njegovim djelima govorio je recenzent Ernad Osmić, podsjetivši da se radi o jednom od najznačajnijih bh. pisaca za djecu na našim prostorima.

” Zejćir Haisić ima istančan sluh za svoju publiku, koji se ne može replicirati ako ne izađe iz dobrote i čistote duha, odnosno razumijevanja djece”, rekao je Osmić.

Urednik promovirane zbirke pjesma je Šimo Ešić, inače dugogodišnji prijatelj i kolega Zejćira Hasića. Na sinoćnjoj promociji naglasio je da je Hasić u dječjoj litearaturi najviše svoj, ali da ga smatra kućnim piscem jer su govotova sva Hasićeva djela prošla kroz njegove uredničke ruke.

S obzirom da Hasić dolazi iz Brčkog, za promociju ovog djela odabrao je svoj kraj, nakon kojeg slijedi promocija u Tuzli, Sarajevu i u drugim bh. gradovima.

Iz životopisa:

Zejćir Hasić rođen je u Brčkom 1945. godine. Nakon završenih studija, radio je u Brčkom kao gimnazijski profesor. Do mirovine je bio zaposlen kao stručni savjetnik za bosanski jezik u Pedagoškom zavodu Tuzla. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Do sada je objavio više knjiga za djecu (“Praviš se važan”, “Ljubav i ljubav i ljubav”) i  za odrasle: (“Srebrnina gospođe Marjane”, “Borhes u autobusu”, “Eglen sa dušom”, “Pokucaj i na vrata otvorena”)…

 

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email