Međunarodni dan djece oboljele od raka: “Rak još uvijek tabu”

U cijelom svijetu 15. februar se obilježava kao Dan djece oboljele od raka. Svrha obilježavanja ovog dana je informisati javnost o raku u djece, prikupiti sredstva kroz različita događanja i promovisati rad lokalnih roditeljskih udruženja.

Organizatori i pokretači obilježavanja ovoga dana vjeruju da svako dijete oboljeloj od maligne bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku njegu bez obzira na zemlju njegovog rođenja, rasu, te finansijski ili socijalni status. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina odmah iza saobraćajnih nesreća. U BiH godišnje 100 djece oboli od neke maligne bolesti.

U Brčkom ne postoji udruženje koje se bavi pitanjem oboljele djece od raka, ali postoji Udruženje oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“.

„Mi nemamo precizne podatke, ali evidento je da u Brčkom ima dosta djece oboljele od karcinoma svih etiologija. Jedan od razloga zbog čega nemamo taj podatak je što roditelji jednostavno ne skupe hrabrost da se jave u udruženje i u našem udruženju nema registrovano ni jedno dijete”, kaže Ferida Halilović, predsjednica Upravnog odbora Udruženja „Brčansko srce“

Ona naglašava da je roditeljima prilikom liječenja njihove djece velika podrška roditeljska kuća koja postoji u Sarajevu gdje djeca koja se liječe imaju mogućnosti povremeno tamo boraviti sa roditeljima. Otvaranje roditeljskih kuća najavljeno je i u Tuzli i Banjaluci.

U našoj sredini, rak je još uvijek tabu – tema. Za većinu ljudi pričati o raku veoma  je teško, ponekad i neprihvatljivo. Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi.

U dječjoj dobi najčešće su maligne bolesti leukemija, tumori mozga, limfomi, zatim drugi tumori. Djeca, takođe, bolje podnose terapiju od odraslih. Međutim, budući da liječenje može imati i neželjene posljedice, djeca koja se izliječe zahtijevaju dugotrajan i pažljiv nadzor.

Prema procjeni Međunarodne konfederacije organizacija roditelja djece oboljele od raka i Međunarodnog udruženja za borbu protiv raka, danas više od 160.000 djece godišnje oboli od raka, a svega njih 20 posto Međunarodni ima pristup modernom liječenju.

 

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email