Atelje u Brčkom otvoren izložbom slika članova likovne radionice Instituta Poliglota

Atelje u Brčkom je otvoren izložbom slika članova likovne radionice Instituta Poliglota i bio je zaista premalen da primi sve posetioce.

– Deca su uradila fantastične slike i zaista su njihove mogućnosti velike. Napravili smo velike rezultate na jednom polju koje se tek razvija i ne znamo u šta će to tačno da pređe jer deca jako brzo napreduju. Oni su dokaz da rušimo stereotipe o njihovoj nezainteresovanosti jer pokazuju da su ambiciozna, intelektualna i da nastoje svoje snove ostvariti na najlepši način – rekla je Almedina Cifrić, magistar slikarstva i nastavnik likovne kulture otvarajući atelje. Prva izložba članova radionice u vlastitom ateljeu je peta po redu.

Učestvovali su na nekoliko likovnih kolonija, likovnom simpozijumu u Bijeljini i osvojili nekoliko nagrada na prestižnim likovnim takmičenjima.

– Za sve nas ovo je zaista jedan veliki odmor na kome radimo i učimo. Sve smo ovo zajednički napravili, od krečenja do formiranja slika i ramova. Zajedno pravimo akrilne boje, platna, učimo kako napraviti ram, zategnuti platno i slikati - pojašnjava Cifrićeva.

Dodaje da je u pripremi izložba „Brčanski motivi“ kojom će učestvovati u obeležavanju  Dana Distrikta, a druga velika izložba koju spremaju je izložba renesansnih slika, piše Srpskainfo.

Radionicu pohađa oko 30 dece ali tu su i odrasli članovi koji su pomogli da se neugledno potkrovlje preuredi u atelje.

– Sada smo veoma zadovoljni prostorom i osim učenja likovnih tehnika ovde imamo mogućnosti da se družimo. Ovo je svojevrsna socijalizacija dece i odraslih - rekla je Gabrijela Ljoljić Đurđević.

Tara Bajić je četvrti razred Prve osnovne škole i na likovne radionice dolazi godinu dana,

– Dolazim tri puta sedmično po tri sata i naučila sam mnogo, a ovde su izložene dve slike koje sam uradila – kaže Tara.

Svoje radove pokazala je i Teodora Topić koja kaže da joj radionica pomaže da njen talenat dođe do izražaja, a Petar Petrović i Zdravko Gojković učenici šestog razreda Prve osnovne škole došli su na časove slikanja prije par sedmica i kažu da im se veoma dopalo učenje i druženje.

– Nakon nepune tri godine postojanja sa ponosom mogu da kažem da je to sada jedan edukativni centar kroz koji godišnje prođe oko 350 dece angažovane na različitim aktivnostima – kaže Sandra Dobrijević, jedan od osnivača Poliglota instituta.

Zajedno sa Vesnom Mijatović, kao nezaposlene profesorke engleskog jezika došle su na ideju da otvore školu stranih jezika, ali su kako kažu, osluškujući potrebe grada htele nešto više.

– Zahvaljujući saradnji sa profesorom Rankom Rajevićem postali smo jedini NTC centar za darovitu decu u Brčkom. Prvi naš veliki uspeh su bili „Super ljudi“ jer su svih šest učesnika iz Brčkog bila deca iz Poliglote - kaže Dobrijevićeva. Dodaje da su nakon toga otvorili dramski studio i prošle godine su jedini iz BiH učestvovali na  „Glumijadi“ u Beogrdu.

– Sve što radimo objedinili smo u „veseli boravak“ za decu od četiri godine do četvrtog razreda osnovne škole. Specifičnost je u tome što deca svakodnevno imaju neku drugu aktivnost. Oni uče engleski i nemački, na dramskim radionicama vežbaju izgovor, dikciju samopuzdanje, imaju radionice slikanja i programiranja. Balet je aktivnost koja je u povoju i oko koje se okupilo oko 30 devojčica, a uskoro nameravamo pokrenuti rekreativni balet za koji takođe postoji veliko zanimanje – kaže Dobrijevićeva.

 

 

Izvor: blic.rs

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email