„Kad bi grad slikao očima djeteta“

U sklopu manifestacije obilježavanja Dana Distrikta, u foajeu Doma kulture sinoć je bila otvorena likovna izložba pod nazivom „Kad bi grad slikao očima djeteta“, omladinske organizacije „Mali princ“.

Predavač likovnih radionica, akademski slikar Almedina Cifrić istakla je da je tokom mjesec dana, tačnije za nekih devet školskih časova, nastalo oko 40 likovnih radova djece uzrasta od šest do 15 godina.

„Djeca su radila slike brčanskih motiva, ali sa jednim finim tonom. Tako da su posjetitelji, među izloženih oko 30 slika, mogli vidjeti i Atensku školu, Zvjezdano nebo od Van Goga, pa čak i Anu Karenjinu u komparaciji zajedno sa prugom Brčko-Banovići.T o su zajedno jedne afirmativne poruke, i to ne samo da su slikarske poruke, nego su i poruke o mladim ljudima i koliko su oni zapravo talentovani“, istakla je Cifrić.

Članica „Malog princa“ Sandra Dobrijević je rekla da im je od velikog značaja činjenica da je ova njihova izložba ove godine uvrštena u program obilježavanja rođendana Distrikta.

„Veoma nam je drago da je Vlada Brčko distrikta prepoznala ovaj naš projekat jer ovo su slikala djeca. Pokušavamo da ovom izložbom pošaljemo poruku da naša djeca nisu lijena, nezainteresovana, nego su veoma talentovana i radna“, naglasila je Dobrijević.

Slika petnaestogodišnjeg Benjamina Bilalovića sinoć je plijenila pažnju posjetitelja, što zbog motiva, tako i zbog veličine.

“Naslikao sam Atensku školu od Rafaela. Ona predstavlja filozofiju i ima 40 figura koje su bile najkompleksniji dio slike kao i geometrija na lukovima. Na slici sam radio dva i po mjeseca i koristio sam tehniku ulje i akril na platnu“, pojasnio je Bilalović.

 

 

Na ovoj izložbi svoje dvije slike izložila je i Nataša Todorović koja ima 12 godina.

„Prva slika je Brčko distrikta, a druga pruge Brčko –Banovići. Ova izložba mi je važna jer mi daje inspiraciju da nastavim dalje sa slikanjem i budem kreativna“, dodala je Todorović.

 

 

Izvor: Radio BD BiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email