Promovirana zbirka pjesama ”Kako sam postao samoodrživ” Suvada Alagića

U okviru obilježavanja manifestacije povodom 19 godina Distrikta BiH i organizaciji Književnog kluba „Pablo Neruda“ sinoć je u Brčkom održana promocija zbirke pjesma „Kako sam postao samoodrživ“ Suvada Alagića.

Recenzenti djela su Hadžem Hajdarević i Melika Pašalić, koja je sinoć pod moderatorskom palicom Borisa Marića, pored autora, predstavila ovo djelo.

“Zbirka obuhvata širok vremenski raspon i veliki broj motiva, a što se tiče forme, one su različite, od kraćih do pjesama u prozi. Suvad je u ovom djelu ostao autentičan i svoj. Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa, od osamdesetih godina do postratnog perioda, ali zajedničko im je traganje za istinom i smislom života”, kazala je profesorica Pašalić.

   Svevremene pjesme

S obzirom da iza sebe ima više objavljenih knjiga, prevedenih na nekoliko jezika, Alagić za ovo djelo kaže da je ono zapravo ostvarenje njegovih dječačkih snova, ali i pokušaj bijega iz okrutne stvarnosti u jednu ljepšu i opušteniju dimenziju.

“Čini mi se da je vrijeme učinilo, kritika i publika potvrdile, kako bi to bila knjiga kontinuiteta, odnosno ukoričeni pisani trag, koji će me nadživjeti. U svojim pedesetim godinama živim dječački san, tako da ne mislim odustajati od pisane riječi. Ova knjiga je za odrasle i traži posvećenost jer šalje mnogo poruka, ali i odgovora na pitanja koja svakog čovjeka zaokupljuju”, ističe autor, te dodaje da u pripremi ima nedovršen rukopis.

Alagićeva zbirka pjesama „Kako sam postao samoodrživ“ doživjela je drugo izdanje za našu zemlju i to pod pokroviteljstvom Vlade Brčko Distrikta.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email