Promocija knjige Osmana Kavazovića ,,Putopisi hafiza hadži Zaima – efendije Huskanovića”

U Islahijetu je sinoć ( 24.3.2019.) održana promocija knjige autora Osmana Kavazovića ,,Putopisi hafiza hadži Zaima – efendije Huskanovića” nastala na osnovu Dnevnika koji je dugi niz godina vodio ugledni imam, hafiz i vjersko-prosvjetni službenik Zaim Huskanović iz Brčkog.

    Osim putopisa u knjizi su zastupljene i književno-dokumentarne vrste kao što su  pjesme, prozni tekstovi različitog sadržaja i forme, od dnevničkih zabilješki, nekrologija, intimnih, porodičnih crtica iz svakodnevnog života, administrativnih bilješki iz života Islamske zajednice, fotografije, objavljeni tekstovi i članci iz časopisa Preporod i Glasnik, izvještaji sa terena o raznim vjerskim događajima kao što su mevludi, hatme, ikrar-dove, ispraćaji na hadž...

   Autor ove knjige Osman Kavazović je od obimnog materijala iz Dnevnika napravio vrijednu hrestomatiju, zbornik, koja svjedoči o jednom vremenu, životu Muslimana, vjernika,  na prostoru sjeveroistočne Bosne, pa i šire. Osim dokumentarno-arhivske vrijednosti koju knjiga ima, u njoj su prisutni poetski pokušaji da se, prije svega u stihovima, opiše sve ono što je bilo važno u životu našeg uglednog sugrađanina.

    Pokazalo se da su lično i kolektivno, pojedinac i društvo u neraskidivoj vezi, i da se iz zabilješki koje je  Huskanović ostavio iza sebe iščitava priča o jednom vremenu, tačnije, svjedočanstvo je to o  životu Bošnjaka, Muslimana, vjernika, na prostoru Brčkog, sjeveroistočne Bosne, pa i šire, u periodu od tridesetih  do osamdesetih godina 20. vijeka.

     Poruka knjige su riječi Z. Huskanovića da je,,… napredak, blagostanje, kako pojedinca, tako i čitave zajednice, samo u njihovom poletu, u njihovom smislu za rad i u njihovoj istrajnosti.”

    O knjizi su govorili autor Osman Kavazović, Melika Pašalić, profesorica bosanskog jezika i književnosti,  Sevret Mehmedćehajić, recenzent, i Almira Alić, profesorica islamske vjeronauke.Odlomke iz knjige čitala je Edna Mulić, učenica Ekonomske škole.

 

M.E.P.

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email