Promovisana knjiga Ibn Hazme „Golubičina ogrlica“

Pred ljubiteljima pisane riječi sinoć je, u organizaciji brčanskog „Preporoda“ i Medžlisa Islamske zajednice, promovisana knjiga Ibn Hazma „Golubičina ogrlica“.

Ova knjiga je novo izdanje nakon 1987. godine sa izvornog arapskog jezika.

Profesor Hilmo Neimarlija, koji je napisao pogovor za knjigu, ističe da je „Golubičina ogrlica“ jedno od najznačajnijih djela u svjetskoj književnosti o ljubavi.

“To je pohvala ljubavi u kojoj se, na izuzetan način, uznosi “čudo ljubavi”, kao božje davanje i princip života, zatim kao izazov života za mišljenje i pronicanje, ali, kroz konkretne slučajeve i primjere, i kao izazov za književnost i pjesništvo”, rekao je profesor Neimarlija.

Ibn Hazm je najznačajnija ličnost muslimanske Španije 11. vijeka i prvi svestrani genij islama na Zapadu. Proveo je nemiran život, koliko zbog krvavih obračuna i smjena u španskom Hilafetu, toliko i zbog svojih stavova i “nemilosrdnoga” jezika.

Poslije 1026. god. posvećuje se isljučivo pisanju svojih djela i umire na porodičnom imanju. Djelo “Golubičina ogrlica” napisao je kao pismo jednom svome prijatelju u kome mu odgovara na njegovo traženje da mu napiše nešto o ljubavi.

Napisao ga je u standardnim stilskojezičkim obrascima i u dva paralelna toka. U jednom toku se govori o filozofskom problemu ljubavi, a u drugom toku ti se filozofski pogledi potkrjepljuju primjerima iz života.

Ibn Hazm priča svoju životnu priču, svoje doživljaje i ljubavne situacije, ali i priče drugih, često poznatih ličnosti muslimanske Španije. On, dakle, ne izmišlja te ljubavne zgode, nego ih samo spašava od zaborava i njima potvrđuje svoje poglede.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email