Промовисане четири књиге Влада Арсића

У просторијама СПКД “Просвјета“ Брчко синоћ су промовисане четири   књиге  аутора  Влада  Арсића,  од којих и роман „Кад звона занеме“ .

То је роман о највећој пошасти  у историји модерне Србије – о  епидемији пјегавог тифуса  1914. и 1915. године.  Прича о времену када је Србија била земља смрти, а Ваљево њена престоница.

„Ово је прво литерарно дело после “Времена смрти” Добрице Ћосића, на тему епидемије пегавог тифуса и пошасти која је однела више жртава него све претходне аустроугарске офанзиве. И наравно, љубавна прича у позадини свега, јер без ње, чини се, ни ова тмурна драма не би имала срећан крај“, каже Арсић.

Друга књига која је синоћ представљена брчанској публици је „Бродолом“ прича о српском Титанику – у години када је, каже аутор, читав свијет обиљежавао 40 година од потапања  оног великог Титаника, Србија је на ушћу Саве у Дунав, имала  једну бродску несрећу гдје је за мањер од три минута страдало 126- оро  људи.

„Оно што је занимљиво је да вијест о тој несрећи никада није била на насловној страни ни једних дневних новина, мјесто несреће никада није обележено и никада нико није одговарао“, истакао је Арсић.

    О томе како је настала књига „Бродолом“ он каже:

Морам да признам, сасвим случајно, ако се у животу ишта дешава случајно. А највеће чудо је било да се о највећој речној несрећи на Балкану, можда и у свету, никада пре мене није писало, иако је од тада прошло више од шездесет година. Трагедија српског Титаника која се у центру Београда догодила 9. септембра 1952. године, била је и превише инспиративна да бих могао да је занемарим, а прве информације о њој сам пронашао на надгробним споменицима, на Земунском и Новом гробљу. Међутим, прави изазов је настао касније, тек када сам схватио да ову несрећу више нико не памти, па чак ни они који су тада живели у престоници Југославије“, каже Арсић.

Ноћ Архангела – књига која прати  судбину потомака Карађорђевих убица, је трећа књига коју је Влада Aрсић синоћ представио Брчацима. Дjело је базирано на историсјким подацима и народним предањима који су уобличени елементима фикције, а у основи радње лежи убиство Карађорђа у Радовањском лугу 26. јула 1817. године.

“Ноћ архангела“ је историјска драма која, посредством сећања једне старице и визија њене праунуке, описује најкобније тренутке у животу владара обе српске династије – Карађорђевића и Обреновића – и незнани расплет њиховог сукоба. У распону од два века аутор нас вешто води кроз најзначајније догађаје српске повести, показујући да готово сви догађаји из садашњости имају далекосежне историјске корене. Наслов је књига добила по „летњем Аранђеловдану“ (26. јул), дану на који је Карађорђе убијен.

Присутни су  синоћ имали прилике да се упознају и са збирком прича „Веровали или не“ које се односе на Србију и регион.

Књига “Невиђена Србија” представља збирку од 90 прича о догађајима с подручја данашње Србије, који би се с правом могли сврстати и у рубрику “Веровали или не”.

„Између осталог, читаоци ће моћи да сазнају који то град у Србији већ деценијама има зграду Железничке станице а да никада није добио пругу, да криви торањ није обележје само Пизе већ и Београда, ко је и зашто заборавио да сахрани војводу Путника, какву тајну крију уврнуте шљиве у Пролом Бањи, зашто црква слави и обележава Милански едикт а намерно гура под тепих чињеницу да је први едикт о верској толеранцији потписан две године раније баш у Србији, када су и који поводом овуда јахали Бик Који Седи, Буфало Бил и Каламити Џејн“,  рекао је аутор.

 

Извор: РадиоБДБиХ

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email