SVEČANO OTVOREN LEGAT EKMEČIĆ: Umjetničku zbirku neprocjenjive vrijednosti porodica Ekmečić darovala Brčkom

U prisustvu velikog broja Brčaka, kao i posjetilaca iz drugih sredina, u Brčkom je u subotu, 13. maja 2017. godine zvanično otvoren Legat Ekmečić.
U razvijenijim društvima uobičajeno je da gradovi rade na svom kulturno-umjetničkom identitetu kroz otvaranje muzeja,galerija, biblioteka i sličnih kulturnih ustanova, kako se ne bi pretvorili u puko prebivalište ljudi.

Porodica Ekmečić je darovala Brčkom na korištenje prvu ustanovu ovog tipa, uključujući prostorije u strogom centru Grada kao i iznimno umjetničko i kulturno blago porodica Ekmečić i Morić. Riječ je o fundusu od oko 3.000slika i vajarskih djela, nekoliko slikarskih i vajarskih zbirki, bogatoj biblioteci, te brojnim znanstvenim prilozima.
Familija Ekmečić daruje svoje naslijeđe gradu Brčkom i njegovim građanima ne kao mjesto sjećanja, nego kao mjesto koje bi potaklo kulturnu klimu, vratilo pozornost na umjetnost i kulturu, te aktivnosti koje bi u budućnosti ova ustanova mogla i trebala imati u svrhu prosperiteta i suživota, osobito mladim ljudima koji svoj identitet tek trebaju graditi.

S.Z.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email