Obilježena “Evropska noć muzeja” izložbom „Brčko: Nekad i sad“

U Muzeju Brčko distrikta BiH sinoć je u sklopu kulturno zabavne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“ ali i u povodu “Evropske Noći muzeja“ otvorena izložba „Brčko: Nekad i sad“. Autor ove izložbe Aleksandar Pantelić rekao je da je ovaj projekat pripreman godinu dana i da je cilj ove izložbe da se građanima prikaže kako se grad razvijao u poslednjih stotinu godina.

“Projekat je vrlo kompleksan jer smo ga radili na način da objekte sa starijih fotografija uklopimo u nove, i da to preklapanje bude potpuno precizno”, naglasio je Pantelić.

Kustos Muzeja Brčko distrikta Vanja Žigić, rekla je da se ova manifestacija po prvi put obilježava u našem gradu, i da je u sklopu toga održano predavanje za djecu na temu arheoloških iskopavanja.

Umjetnička galerija Brčko distrikta u saradnji sa Ekonomskom školom i Arhivom Brčko distrikta takođe je obilježila „Evropsku Noć muzeja“ različitim kreativnim radionicama za djecu u Izložbenom prostoru Gradske vijećnice.

Sonja Đurović, direktor Umjetničke galerije, istakla je da su za ovu priliku, u saradnji sa Ekonomskom školom, pripremili dvije vrste radionica, koje se tiču primjenjene umjetnosti, odnosno izrade lutki i abažura.

Direktor Ekonomske škole, Zora Pajkanović naglasila je da se ove radionice odnose na izradu ekoloških lutkica, tj lutkica od zdravih materijala i na izradu abažura, jer u Brčko distriktu nedostaje suvenira sa motivima našeg grada.

 

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email