"Prosvjeta" iz Brčkog organizovala izložbu i predavanje pod nazivom "Srpska leksikografija od Vuka do danas"

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Brčkog organizovalo je izložbu i predavanje pod nazivom "Srpska leksikografija od Vuka do danas", povodom obilježavanja 200 godina od izlaska prvog Rječnika savremenog srpskog jezika u Beču.

Profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Rajna Dragićević jedan je od autora izložbe koja će, kako je navela, posjetiocima predstaviti sve što se dešavalo od nastanka Vukovog rječnika do najsavremenijih rječnika.

"To su rječnici koji predstavljaju državne, kao i individualne projekte entuzijasta, kao i opšte i specijalne rječnike srpskog jezika. Ono najvažnije što je srpska leksikografija dala nalazi se u ovoj izložbi", rekla je Dragićevićeva.

Ona je navela da je izložba bila predstavljena u Beogradu, Tršiću i Šapcu.

Koautor izložbe je saradnik Instituta za srpski jezik Nenad Ivanović koji kaže da izložba "Srpska leksikografija od Vuka do danas" obuhvata leksikografsku kulturu i produkciju srpskog naroda tokom dva vijeka.

"Leksikografija slijedi one standarde koji su uspostavljeni Vukovim rječnikom. Vuk je uspostavio osnovu koju srpski leksikografi doslijedno slijede", rekao je Ivanović.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Dragan Tomić naveo je da ovo društvo radi na očuvanju identiteta, tradicije i kulture srpskog naroda, te da je jezik je jedan od najvažnijih elemenata identiteta jednog naroda.

"Ponosni smo što je ovakva izložba otvorena u Brčkom, što će sugrađani narednih 15 dana moći da se upoznaju o istoriji srpske leksikografije i razvojem srpskog jezika u prethodnih 200 godina", rekao je Tomić.

Profesor srpskoj jezika Zora Pajkanović rekla je da dosta pokazatelja govori da se danas ne posvjećuje dovoljno pažnje srpskom jeziku.

"Dopustili smo da omladina barata sa veoma malim brojem riječi i da učenici malo čitaju. Naša obaveza je da čuvamo i njegujemo jezik, onako kao što je Vuk rekao", navela je Pajkanovićeva.

Izložba "Srpska leksikografija od Vuka do danas" biće otvorena narednih 15 dana u Gradskoj galeriji.

 

Izvor: (Srna)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email