Promocija knjige „Iz Ismetine sehare“, autorice Ismete Mušanović-Mujačić

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2019“, jučer je u Foajeu Doma kulture održana promocija knjige „Iz Ismetine sehare“, autorice Ismete Mušanović-Mujačić.

„Ovo je moja druga knjiga po redu. Prva je objavljena 2010. godine i nastala je kao rezultat učešća u jednoj kultnoj emisiji „Jutrarije“ koju je na Radio Brčkom vodio gospodin Savo. D. Teodorović. On je insistirao da se te moje priče ukoriče što je i urađeno i dobile su ime „Brčko u srcu“. Devet godina je prošlo, imala sam još tih priča, moja sehara se punila. Uglavnom su to priče mog života, i voleći svoju majku iznad svega ja sam njenim jezikom pisala ovu knjigu i dala sam joj ime iz „Ismetine sehare“, kazala je autorica Mušanović-Mujačić.

Predstavljač knjige Suada Kovačević, istakla je da je ova knjiga vrijedna čitanja iz više razloga, prvenstveno zbog autoricinog duhovnog bogatstva koje je prenijela u nju, te da je svojevrstan mix prošlosti i sadašnjosti, tradicije i suvremenosti.

„Najveći dio knjige opisuje njeno odrastanje, djetinjstvo, djevojaštvo. Međutim, ima tu i drugih tema. Jednako kako obrađuje prošla vremena i tradiciju i čuva ih od zaborava, isto tako obrađuje i savremen teme na jedan duhovit, pomalo i satiričan način. U neko ruku je i kritičar društvenih zbivanja. U knjizi se u završnom djelu nalazi i dio poezije, gdje su teme slične. Podnaslov knjige je „Priče i pjesme iz Gornje Mahale“, dijela Brčkog u kojem je odrasla, koji još bliže određuje tematiku njenog pisanja. Ovo je na neki način njen dug koji vraća toj Gornjoj Mahali, a također i svojevrstan omaž ljudima koji su obilježili tu mahalu. U ovoj knjizi Ismeta je njima podigla jedan svojevrstan spomenik, takoreći, u besmrtnost ih poslala“, istakla je Kovačević.

Moderator promocije Žarko Milenić, naglasio je da su autoricini tekstovi u obje knjige vrlo interesantni, najviše zbog Brčkog samog jer ona iz svoje „sehara“ izvlači dosta toga istorijskog, kao i starih običaja, što se polako zaboravlja.

„Knjiga zaista ima tu vrijednost, a s druge strane Ismeta ima talent za pisanje. Ona piše iznenađujuće duhovito i kvalitetno“, rekao je Milenić.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email