Promovisana knjiga o znamenitom Brčaku- “Književno djelo Isaije Mitrovića”

U prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ sinoć je upriličena promocija knjige o znamenitom Brčaku Isaiji Mitroviću pod nazivom „Književno djelo Isaije Mitrovića“.

Autor ove knjige, Ljiljana Mačkić je rekla da je on jedan od srpskih pisaca koji nije zaboravljen, ali je nepravedno zapostavljen naročito u književnim krugovima.

“Rođen je u Brčkom 1880. godine gdje je i napisao svoju prvu pjesmu potom se školovao se u Pakracu, a zatim radio u Glamoču, Prijedoru i Banja Luci a posljednje godine svog života proveo je u Beogradu. Imao je veoma plodno stavralaštvo koje je ostalo zabilježeno u leksikonima, a povremeno su ga spominjali i u književnim pregledima”, istakla je Mačkić.

Prof. dr. Duško Pevulja, koji je recenzent ovog djela, rekao je da je ova knjiga vrijedna svake pažnje jer vraća jednog neopravdano zaboravljenog književnog stvaraoca u nacionalnu i književnu svijest.

“On je stvarao u jednom značajnom dijelu 20. vijeka i u vrijednosnom smislu ova knjiga ga ne precjenjuje i ne stavlja ga u prvi red srpskih pisaca, ali on je vrlo značajan pisac iz te druge “garde” uslovno govoreći”, naglasio je Pevulja.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Dragan Tomić rekao je da je ponosan što se prva promocija ove knjige održava u Brčkom, i izrazio nadu da će ovo djelo, koje će od sada biti dio “Prosvjetine” biblioteke, biti veoma čitano među našim sugrađanima.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email