Održano književno veče posvećeno Iliji Trojanovu u organizaciji BZK “Preporod”.

U avliji kuće Bećirovića, sinoć je održano književno veče posvećeno Iliji Trojanovu, u organizaciji BZK “Preporod”.

Ovaj, po svemu neobičan njemački pisac, bugarskog porijekla, svojim predstavljanjem samo nekoliko dijelova rečenica iz svojih knjiga, veoma je zainteresovao brčansku publiku.

Trojanov je u Njemačku došao kada je njegova porodica bježeći od bugarskog komunističkog režima dobila politički azil. U svojoj zbirci “Nakon bijega”, koju je posvetio roditeljima, koji su mu, kako kaže poklonili bijeg iz Bugarske, opisuje, kako se kao imigrant, uvijek se osjećao kao osoba koja se nikada potpuno ne prilagodi novoj državi, a kroz život tu izgubi i specifičnosti kulture iz koje je došla. U svojim djelima, kaže, uvijek pokušava dokučiti ono što je nepoznato.

Profesor doktor Vahidin Preljević rekao je da Trojanov svojim pisanjem stvara mostove između kultura, te da nije slučajno da je naziv njegovog najznačajnijeg romana koji ga je proslavio upravo “Sakupljač svjetova”.

Potpredsjednik BZK “Preporoda” Ćazim Suljević kaže da Brčko možda nije ni svjesno kulturološkog značaja dolaska ličnosti kao što je Trojanov.

Trojanov je objavio je više nagrađivanih romana i zbirki proze, te nekoliko esejističkih knjiga koje su snažno odjeknule u evropskoj javnosti, između ostalih, Napad na slobodu, Odbijanje sukoba Ka svetim izvorima islama, esej Suvišni čovjek, roman Moć i otpor i zbirku Nakon bijega koja se na poetski intrigantan način bavi fenomenom migracije.

U programu, pored Trojanovog, učestvovali su Mješoviti hor Bošnjake zajednice kulture “Preporod” Brčko, doc. dr Naser Šećerović, prof. dr Vahidin Preljević, profesorica Jasmina Kurtalić, te književnik Ernad Osmić.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email