Promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ britanskog autora Marka Atile Hoarea.

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko sinoć je održana promocija  knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ britanskog autora Marka Atile  Hoarea. Knjiga govori o odnosu između muslimana BiH i Narodnooslobodilačkog  pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Knjiga „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ nastoji objasniti kako su i zašto  veliki dijelovi muslimanskog stanovništva podržali Narodno oslobodilački pokret te istražuje dinamiku tok procesa. Knjiga priča o dvostrukom bosanskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu te kako se to odrazilo na širi jugoslovenski pokret otpora te kako je utjecalo na osnivanje  i izgradnju  nove  jugoslovenske  savezne  države koja je  izronila iz rata i revolucije. Autor Marko Atila Hoare ističe “da je u knjizi dokumentovano koliku su važnu ulogu imali bosanski muslimani u Narodno oslobodilačkom ratu te da je  njihova podrška bila ključna u pobjedi partizana”.

U programu  promocije su učestvovali Almina Đedović Andelija, Husnija Kamberović, Milivoj Bešlin, Emir Suljagić i autor Marko Atila  Hoare.

Prvo izdanje ove knjige je objavljeno u Londonu 2013. godine a u BiH njen izdavač je  Izdavačka kuća Vrijeme. Knjiga će osim u Brčkom biti promovisana i u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

 

Izvor: Radio BDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email