“Bošnjaci su sami sebe sunovratili u bunar iz koga izbavljenja nema”

Za one koji imaju pravo na godišnji odmor preporuka za čitanje, nadam se da će vas probrani ulomci privući ovom djelu, koje je više u domenu predskazanja, kud ga ne pročitah dok sam bio mladji...

      DERVIŠ SUŠIĆ --- „Nevakat“ (Sarajevo,1986)

„Sva je Bosna na umoru od boljki iznutra i od posjekotina izvana. Jauče samrtnica gledajući kako joj, na vlastite oči, razvlače i obraz i imuće.“ (Nevakat, str.11)

„Želim da pokažem da je najveća nesreća Bosne u titulama koje se razmeću pravom na plodove tuđeg rada, ne radeći ništa ni u svoju, ni u opću korist. Želim da dokažem da je budućnost Bosne u radu, u bogatstvu onih koji znaju i njivu i robu i novac i ljude natjerati da zemlja sine ljepšim naseljima, rodnijim njivama, čistim i tvrdim drumovima, velikim i sigurnim mostovima, punim kasama i kućnim i zajedničkim. Želim da Bosna ne bude zemlja krvi, kuge, pustoši, nego bogatstva, zdravlja i moći. Ona to može. Ona to mora. Ona će to i biti. Tuga me hvata samo od pomisli koliko će vremena biti potrebno da to ona jednom bude.“ (Nevakat, str.201)

„Aaj, kako će nas Evropa mljeti i kuhati! Potomstvu će na uši krv prskati od napora da se što prije prilagodi neumitnoj sili. A sve je moglo brže i bezbolnije proći da nije strašne sebičnosti. Mene će mašiti sreća da vidim kako su Bošnjaci sami sebe sunovratili u bunar iz koga izbavljenja nema. Žao mi je hiljada nedužnih koji će plaćati račun oholosti vođa. Ali, ako to posluži kao škola, biće zračka nade.“ (Nevakat, str.250)

„Sve to treba prevrnuti, preroviti, potpuno preorati, duboko, bez milosti, zavesti red, zapt, račun, vješala ....za najmanju krivicu....“ (Nevakat, str.44)

„Mnogo vremena nemamo. Moramo za nekoliko godina pretrčati put što su ga pametniji od nas polako prešli za dva stoljeća.“ (Nevakat, str.31)

„A na tom putu treba bezobzirce gaziti lešine ljenosti, okoštalih tradicija, glupih obmana o titulama i izmišljenim svetinjama, zatirati čizmom prava na provale mržnje, veselja, obijesti, halabuka i kalabuka.“ (Nevakat, str.56)

„Evropa je gotovo stigla do cilja, a mi još nismo ni počeli.“ (Nevakat, str.56)

 

N.G.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email