U Brčkom promovirana knjiga “Tragom drevnih Bošnjana”

U organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice “Ihlas”, a u sklopu manifestacije “Dani bošnjačke kulture Brčko 2019.”, sinoć je u Brčkom održana promocija knjige “Tragom drevnih Bošnjana – Bosanska država i nacionalni identiteti kroz historiju” autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića. Riječ je o djelu dvojice plodnih autora koja je izazvala veliko interesovanje u bosanskohercegovačkoj i regionalnoj javnosti.

Promocija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Brčko Distrikta, a, ujedno, bila je dobra prilika za dijalog autora knjige i građana Brčkog. Cilj knjige jeste, kako su kazali autori, prepoznati sve zablude i laži koje su imale samo jedan zadatak, a to je da se „zatre trag bosanskoj državi njenom narodu i bogatom kultunornom i historijskom naslijeđu toga naroda“. „Mnogi ljudi su skupo platili činjenicu da su se bavili, kulturom, historijom, tradicijom i identitetom bosanskog naroda“, podvukao je Aličehić. Nadalje, kazao da je u Bosni uvijek živio jedan te isti narod i da se stoljećima nazivao Bošnjacima, Bosancima, Bošnjanima. “Narod je zajednica koja se okuplja oko nekog zajedničkog elementa, najčešće porijekla, jezika, kulture, a u slučaju nekih naroda (Srba i Hrvata) i na osnovu religijske pripadnosti. Ako ćemo tumačiti narod kao ljude istog ili veoma bliskog porijekla, istog jezika i iste kulture, nema nikakve dileme da u Bosni živi jedan narod”, kazao je Aličehić. Galešić podsjeća da je u 19. vijeku, u doba buđenja nacionalnih osjećaja i formiranja nacija na zapadnom Balkanu, Bosna egzistirala kao vrlo posto­jana i dobro organizirana pokrajina Osmanskog Carstva. Prema Aličehiću, budućnost bosanskohercegovačke države zavisi od onih koji se danas smatraju Bošnjacima. Ako, dodao je navedeni autor, odustanu od vjerske dimenzije toga naroda i prihvate “da svaki građanin ove države ima pravo da se smatra Bošnjakom, ova država će imati budućnost”.

“Bosanski nacionalni identitet je najvrijednije što možemo dati našim potomcima. On predstavlja civilizacijski iskorak u odnosu na druge identitete i nije nimalo čudno da su one nacionalne ideologije koje su temeljno genocidne uvijek negirale bosanstvo i Bosnu”, zaključio je Aličehić.

 

M.O.
https://www.radiosrebrenik.ba/2019/08/u-brckom-promovirana-knjiga-tragom-drevnih-bosnjana/

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email