Dodjelom zahvalnica završena peta po redu Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“

Dodjelom zahvalnica slikarima, danas je završena, peta po redu, Međunarodna likovna kolonija „Naiva na Savi“ koja je u Brčkom organizovana u okviru manifestacije “Brčansko ljeto –Savski cvijet 2019“.

Po mišljenju Mladena Filipovića, organizatora kolonije i predsjednika Udruženja ljubitelja umjetnosti u Brčkom, “Naiva na Savi”, koja je trajala pet dana, u potpunosti je uspjela da ostvari svoj cilj.

“Ovo je projekat osmišljen prije pet godina i objeručke ga je prihvatila Vlada Brčko distrikta. Riječ je, u stvari, o jedinstvenom projektu na području bivše Jugoslavije u okviru kojeg okupljamo sve vrhunske slikare koji se bave samo naivnim slikarstvom. Uspjeli smo da spojimo dvije škole naivnog slikarstva –  čuvenu Hlebinsku školu iz Hrvatske i Školu naivnog slikarstva iz Kovačice u Srbije“, rekao je Filipović.

Na koloniji je učestvovalo sedam slikara koji nisu krili pozitivne utiske sa ovogodišnje Likove kolonije u Brčkom.

Zlatko Kolarek, predsjednik Udruge “Hlebinski slikari i kipari naive“ kaže da u Brčko dolazi već pet godina, koliko traje i sama kolonija, te da je prezadovoljan dočekom i boravkom na koloniji u Brčkom.

Jan Glozik, slikar iz Kovačice ističe da je kolonija bila vrlo radna i disciplinovana, sa veoma dobrom organizacijom.

Ovogodišnji dobitnik Zlatne plakete na Likovnoj koloniji “Naiva na Savi 2019” je Đorđe Georgijev iz Surdulice koji je prezadovoljan kvalitetom i svrhom cijele kolonije, te prijemom domaćina.

“Ovo je jedna specijalizovana kolonija i ne pamtim da to još neko, izuzev Mladena Filipovića, organizuje. Zahvaljujući njemu, koji marljivo radi na tome, postigli smo da ova kolonija izraste u nešto malo veće. To je pozitivno za Bosnu i cijelu regiju i primjer je kako zbližavati umjetnike i narode”, rekao je Georgijev.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email