Priznanje Književnom klubu “Pablo Neruda” Brčko distrika BiH

Od 21. do 25. 8. je u Pekingu održan međunarodni sajam knjige koji je okupio veliki broj izdavača iz cijelog svijeta. Na štandu izdavača FLTRP iz Pekinga je bila izložena i knjiga "Zvuk formiranja soli - priče kineskih pisaca 80-ih" koju je ove godine objavio KK Pablo Neruda iz Brčkog.

Tom prilikom je FLTRP u sklopu proslave jubileja 40 godina rada dodijelio priznanja svojim najkativnijim partnerima. Među njima se našao i KKPablo Neruda. Izložen je bio i roman "Nebeski most" S. I. Hsiunga, bestselera u izdanju "Kruga knjige" iz Zagreba koji je s engleskog preveo Žarko Milenić.

KK Pablo Neruda je jedini izdavač iz BiH koji je član grupacije CEE 17+1, evropskih izdavača koji sarađuju s Kinom i objavljuju knjige kineskih autora. Do sada je Klub objavio dvadesetak knjiga kineskih pisaca, više od svih BH izdavača, a koje je uredio Milenić.

Klub je proširio saradnju i s drugim kineskim izdavačima i planira za ovu i sljedeću godinu da objavi niz knjiga. Do sada su te knjige prevođene s engleskog (osim Milenića prevodili su ih i Brčaci Jovana Marić i Ernad Osmić) a planiraju se i prevodi direktno s kineskog jezika.

 

BF

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email