BRČANSKI DEMOKRATSKI FORUM URUČIO VRIJEDAN POKLON BIBLIOTECI BRČKO DISTRIKTA BIH

Biblioteka Brčko distrikta BiH odnedavno je bogatija za pet vrijednih naslova koji su ovoj ustanovi poklonjeni od Udruženja građana „Brčanski demokratski forum“. Radi se o djelima iz izdavačkog opusa ovog Udruženja :

1.Istraživanje: Mladi Brčko distrikta BiH, autor: Enes Pašalić

Izdavač : Brčanski demokratski forum    

 

                        
2. Nauka o ustavu, autor: Karl Šmit (Carl Schmitt)

Naslov originala :  "Verfassungslehre"  , prevod sa njemačkog: Kašmir Ribić

Izdavač : Brčanski demokratski forum    

 Karl Šmit (Carl Schmitt) je jedan od najznačajnijih pravnih teoretičara 20-og stoljeća, a knjiga "Nauka o ustavu" se smatra njegovim najznačajnijim djelom i jednim od najznačajnijih djela pravne nauke. Činjenica da je ovo kapitalno djelo prvi put na prostorima bivše Jugoslavije prevedeno i objavljeno u Brčkom, isključivo brčanskim kapacitetima, svakako predstavlja ozbiljnu promociju Distrikta u oblasti naučnih i intelektualnih dostignuća.  

                     
3. Smrt na savskom mostu, autor: Sead Omeragić

Izdavač : Brčanski demokratski forum  

 
Knjiga je posvećena događajima iz naše bliže historije, tačnije – rušenju Savskog mosta između Brčkog i Gunje, 30. aprila 1992. godine.    

                    
4. Slobodan grad na Balkanu – rekonstrukcija podijeljenog društva u Bosni

    Autor: Metju Periš (Matthew Parish)

Naslov originala: „A free city in the Balkans“, prevod sa engleskog: Enid Pašalić

Izdavač : Brčanski demokratski forum    

Knjiga je objavljena 2010. godine, a autor je bivši savjetnik pravnog tima Kancelarije Visokog predstavnika u Brčkom.knjiga je ozbiljan pokušaj da se sagledaju svi aspekti implementacije Konačne arbitražne odluke, te pozitivni i negativni aspekti u funkcioniranju Distrikta, sve u cilju njegovog boljeg funkcioniranja. Radi se o izuzetnom djelu za koje je zainteresovana stručna, ali i šira javnost.  

                     
5. Pomirenje i obrazovanje u Bosni i Hercegovini, autor: dr Eleonora Emkić

Izdavač : Brčanski demokratski forum

Ugledna njemačka izdavačka kuća Springer objavila je na engleskom jeziku knjigu pod nazivom “Pomirenje i obrazovanje u Bosni i Hercegovini: Od segregacije do održivog mira”, čiji je autor dr Eleonora Emkić iz Brčkog. Nakon toga, knjiga je objavljena i u BiH, a izdavač je Brčanski demokratski forum u saradnji sa Fondacijom „Zenan“ iz Brčkog.

Knjiga se bavi ulogom mirovnog obrazovanja u izgradnji održivog mira i predlaže konkretne korake kako integrisati mirovne vrijednosti ali i samo mirovno obrazovanje u formalni obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. Posebni osvrt je stavljen na obrazovni sistem u Brčko Distriktu, kao jednom od pozitivnijih primjera u BiH, ali koji bi, takođe, trebalo dodatno reformisati.  

         
„Izdavaštvo je jedan od temeljnih ciljeva rada našeg Udruženja. U skladu sa materijalnim mogućnostima pokušavamo selektirati i objavljivati djela značajna za Distrikt i BiH a istovremeno i promovirati brčanske autore. Uvjereni smo da će knjige poklonjene Biblioteci naići na interesovanje čitalaca. Praksu poklanjanja knjiga iz našeg izdavačkog opusa ćemo svakako nastaviti“-saopćeno je iz udruženja građana „Brčanski demokratski forum“.

 

S.Z.

 

          
    

Pin It
Print Friendly, PDF & Email