USPJEŠNI MLADI BRČACI: Arman Korajac, fizičar među Nobelovcima

  BZK Preporod Brčko distrikt BiH i Fondacija porodice Bećirević nastavila je realizaciju aktivnosti predstavljanja uspješnih Brčanki i Brčaka koji su postigli zapažene rezultate u nauci, kulturi i umjetnosti.

    Večeras je u Domu Islahijeta predstavljen Arman Korajac, mr. sc., magistar (teorijske i matematičke) fizike.

U predstavljanju su učestvovali Azra Dervišević, ljekar specijalista porodične medicine, i Senad Isaković ,magistar (eksperimentalne) fizike, iz Sarajeva.

  Projekat predstavljanja mladih, uspješnih ljudi iz našeg grada, vrijedan je pažnje, što se pokazalo i u večerašnjem druženju sa mladim fizičarima koji su, iako jako mladi, već postigli zavidne rezultate na polju nauke na svjetskom nivou.

   Naravno, oni svoj put uspješnih naučnika tek krče pred sobom. Svojom skromnošću, pozitivnom energijom i duhovitošću približili su brojnoj publici fiziku i eksperimente koji se izvode od Cerna do Minhena, gdje su kao studenti mogli da nauče nešto novo i primijene stečeno znanje koje su ponijeli iz Bosne.

Zahvaljujući prezentaciji Armana Korajca, prisutni su se makar nakratko izdigli iznad, kako reče doktorica Dervišević, ,,žabokrečine” provincije i uskih pogleda onih koji zaboravljaju i ne vide mladu snagu i potencijal ove zemlje koji treba podržati i podsticati u svakom pogledu. Pokazalo se da za mlade uspješne ljude ne postoje granice, da nije bitno ko su, odakle su, nego šta i kako rade, koliko doprinose boljitku svijeta uopšte. Pri tome Arman Korajac ne zaboravlja ni svoje profesore iz brčanske Gimnazije u kojoj je stekao temelje za svoj uspješan studij. Takođe je predstavio i druge mlade fizičare iz BiH koji su angažovani na raznim stranama svijeta.

   Iako ova država ne pruža mladim ljudima ni minimum finansijskih i drugih mogućnosti neophodnih za edukaciju, takmičenja i druge oblike napredovanja, Arman Korajac je pokazao kako se može biti uspješan bez obzira na sve prepreke i nedostatak podrške od strane državnih institucija.

      Predstavljanje našeg mladog i uspješnog sugrađanina još jedan je od načina da narod ove zemlje Bosne shvati da ipak ima nade i budućnosti za ovu zemlju. Kako jedna gospođa reče:,, Mi smo zabrljali, ali vi ste tu da napravite nešto bolje od nas”.

 

 

M.E.P.
 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email