U Brčko Distriktu promovisano šest naslova Instituta za historiju Sarajevo

BZK „Preporod“ Brčko i Fondacija porodice Bećirević sinoć su u Islahijetu Brčko predstavili  najnovija izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Predstavljeno je šest novih djela: „Istimalet: Bosna u osmanskoj političkoj strategiji (15. i 16. stoljeće), Sedad Bešlija, „Od dućana do pozorišta: sarajevska trgovačka elita(1851-1878.)“, Hana Younis, „Bosanski trougao u crvenoj zvijezdi“, Muhamed Nametak, “Nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini(1918-1941.)“, Enes S. Omerović, časopis Historijska traganja, br. 17 i časopis Prilozi br. 47.

„Istimalet: Bosna u osmanskoj političkoj strategiji (15. i 16. stoljeće), autora Sedada Bešlije, bavi se osvajanjem i vladanjem ovim prostorima za vrijeme Osmanske Turske.

„U knjizi se na jedan sistematičan i dokumentovan način tretiraju sve mjere i metode preko kojih su osmanske vlasti od kraja 14. Vijeka do osvajanja Bihaća 1592. godine, koristile u osvajanju, uspostavi i stabilizaciji vlasti na cijelom prostoru Bosanskog sandžaka, kasnije Bosanskog ejaleta“, kazo je u izjavi medijima autor Bešlija.

„Bosanski trougao u crvenoj zvijezdi“, djelo je autora Muhameda Nametka, koje govori o položaju naroda, posebno onih u Bosni i Hercegovini, u prethodnoj  državi Jugoslaviji.

„Djelo ima simbolilčan naslov i predstavlja Bosnu i Hercegovinu, ali ne samo Bosnu i Hercegovinu nego i tri osnovna kolektiviteta koja se u njoj nalaze, koji žive i u „Zrvenoj zvijezdi“, odnosno tom socijalističkom poretku. Ono što me najviše interesovalo je uspostava socijalističkih vrijednosti i kako su se one njegovale kroz vrijeme. Htio sam da vidim koliko su naši narativi u današnje vrijeme ispravni, da li se na ispravan način sjećamo tog vremna i naravno, kroz arhivske dokumente da rasvijetlimo te teme naše prošlosti, da vidimo da li ima nekih nerazumijevanja“, napomenuo je autor Nametak.

U predstavljanju izdanja  učestvovali su dr. Sedad Bešlija, dr. Sonja Dujmović, dr. Muhamed Nametak,  doc.dr. Amir Duranović, dr. Muamer Hodžić i mr. Edin Omerčić.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email