U JU Gimnaziji „Vaso Pelagić" Brčko premijerno prikazan dokumentarni film „Čuvari budućnosti-Brčko

U utorak, 29. 10. 2019. godine, u JU Gimnaziji „Vaso Pelagić" Brčko premijerno je prikazan dokumentarni film „Čuvari budućnosti-Brčko" u organizaciji produkcijske kuće Mebius film iz Sarajeva, a u okviru projekta „Dijalog za budućnost". Učenici JU Gimnazije „Vaso Pelagić" Brčko Ajla Kalesić i Ðurađ Kostić bili su dio projekta „Čuvari budućnosti" i učestovali su u filmu "Čuvari budućnosti - Brčko".

Produkcijska kuća „Mebius film" iz Sarajeva i Udruženje „Perspektiva plus", u saradnji sa „UNESCO-m", u sklopu projekta „Dijalog za budućnost", realizovali su devet dvanaestominutnih filmova o kulturnoj baštini devet gradova i opština u Bosni i Hercegovini. Serijal pod nazivom „Čuvari budućnosti" pokazuje najvredniju kulturnu baštinu iz gradova Bosne i Hercegovine, a u njegovoj realizaciji učestvovali su srednjoškolci. Naši učenici film su snimili u junu 2019. godine.

Projekciji filma prisustvovali su Šuhreta Duda Sokolović, izvršni producent i Faruk Sokolović, reditelj, kao i učenici, profesori i uprava Gimnazije.

Nakon projekcije filma prisutni su radili anketu o kuturno-istorijskom nasljeđu Bosne i Hercegovine, te diskutovali o filmu. Čelnici „Mebius filma" naveli su da kulturna baština Bosne i Hercegovine predstavlja snažnu vezu svih naroda koji vijekovima naseljavaju ovaj prostor, a više od 60 % mladih ne poznaje kulturu i istoriju svoje zemlje. Gimnazijalci, učesnici filma, istakli su da će serijal filmova „Čuvari budućnosti" umnogome približiti mladima kulturno-istorijsku baštinu zemlje i njene dragocjenosti, te pokazali zadovoljstvo zbog saradnje koja im je donijela nova znanja i iskustva.

Gimnazijalci su takođe učestvovali i u filmu „Čuvari budućnosti -Bijeljina" kao gosti i naratori kod svojih vršnjaka.

Projekat „Čuvari budućnosti" realizovan je unutar opšteg okvira zajedničkog projekta „Dijalog za budućnost: promocija društvene kohezije i raznolikosti u BiH", finansiranog iz Fonda UN za izgradnju mira, te razvijenog na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i generalnog sekretara UN. Riječ je o odgovoru na potrebu stvaranja prostora za dijalog i promociju suživota u BiH, a zajednički je realizovan od strane  UNDP,  UNICEF I UNESCO, u saradnji sa Udruženjem “Perspektiva plus”, uz podršku producentske kuće iz Sarajeva “Mebius Film“.

 

                                                                           DIREKTOR

                                                                       Dr. sc. Amela Helać

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email