Veliko interesovanje publike za predstavu ''Sjećaš li se Doli Bel'' Kamernog teatra 55

Predzadnje takmičarske večeri 36. susreta pozorišta u Brčkom izvedena je predstava ''Sjećaš li se Doli Bel'' Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, po tekstu Abdulaha Sidrana, a u režiji Kokana Mladenovića.

Sjećaš li se Doli Bel je priča o iskrenoj boli prve ljubavi, o neminovnom odrastanju, te o ogoljivanju jednog utopističkog društvenog sistema u koji su mnogi slijepo vjerovali, i u kojeg su se, nažalost, razočarali.

Priču posmatramo iz perspektive Sabahudina Zolja, svima nama više poznatim kao Dino, ali iz današnjeg vremena, kroz višedecenijsku distancu kaleidoskopski profiltrirane kutije sjećanja, koja se, na samom početku predstave simbolički i otvara, te nas vrtoglavo, kao na vrteški, nosi u jedno vrijeme kojeg više nema, među ljude koji nisu tu.

''Sjećaš li se Doli Bel'' - Simbol jednog vremena. Priča jedne generacije. Dramskim jezikom ispričana, a ako je suditi po reakcijama brčanske publike, saasvim uspješno - prema rukopisu Abdulaha Sidrana, a pod rediteljskom palicom Kokana Mladenovića.

''Sve se to nekako lijepo sklopilo i ono što je najvažnija stvar da je proces rada na ovoj predstavi bio izuzetno dobar. Napravili smo jednu strukturu koja stoji čvrsta kao armirani beton. Uživamo u igri i mislim da se to fantastično prenosi na publiku, ne samo ovdje u Brčkom, nego svuda gdje smo do sada igrali'', izjavila je nakon predstave glumica Gordana Boban.

Postavljeno pozorišno rješenje značajno se razlikuje od kultnog filma iz 1981.godine, kojeg je, prema Sidranovom tekstu režirao Emir Kusturica. Ipak, neke kultne replike poput "Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem" i "Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba" možemo čuti i u predstavi. Reditelj Mladenović nije krio oduševljenje zbog velikog interesovanja ali i reakcija publike.

''Nakon tog strašnog raspada Jugoslavije devedesetih godina, mi smo smatrali da treba iz komentara, iz današnjeg doba, čitati kompletnu građu romana. Pokušali smo da u toj formalnoj jugoslovenskoj sreći 1963. godine nađemo nešto što je bio uzrok našeg budućeg pada, da to što će nam se desiti nagovjestimo u toj 63-oj, koja je formalno najsrećnija godina bivše Jugoslavije - donosi se novi Ustav, radnici dobijaju nevjerovatna prava, počinje to formalno samoupravljanje, itd..., a u stvari se polako sprema ono što će nam svima zagorčati život'', rekao je Kokanović.

Ulogom Mahmuta Zolja Emir Hadžihafizbegović još jednom je pokazao svu raskoš glumačkog umijeća, a uz njega su na sceni brijirali Davor Golubović, Elma Juković, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Posljednje takmičarske večeri 36. pozorišnog praznovanja u Brčkom, biće izvedena predstava ''Petrijin venac'', po tekstu Dragoslava Mihailovića, a u režiji Bobana Skerlića.

 

Izvor: eBrcko

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email