U Stuttgartu otvorena izložba slika Brčaka Samira Derviševića

U prostorijama Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Stuttgartu, svečano je otvorena izložba slika Samira Derviševića, akademskog slikara iz BiH 8Brčko) koji živi i stvara u SR Njemačkoj.

Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovao je veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti, među kojima je bilo najviše Nijemaca. Izložbu je otvorio generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, koji je u svom pozdravnom govoru istakao značaj uspješnih građana BiH u dijaspori na stvaranju i promociji pozitivnog imidža BiH u svijetu.

„ Izložba traje do kraja januara 2020. godine. Izloženo je 20 radova, akril (Acryl) na papiru, koji su nastali zadnje dvije godine. Svaka od izloženih slika ima svoju priču i svoju istoriju. Tema kojom sam se rukovodio stvarajući ih je politička zbilja u BiH, a opća poruka, da prestanemo sa nacionalističkom retorikom i korupcijom i da se okrenemo pozitivnim stvarima, da se konačno počnemo baviti radom i stvaralaštvom, da volimo i gradimo svoju zemlju i da budemo bolji ljudi“, kaže Samir Dervišević.

Samir Dervišević je rođen u Brčkom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu. Po mnogima je jedan od najboljih i najperspektivnijih mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine u dijaspori. Njegove slike su tragovi domovine kojoj se nekoliko puta vraćao iz tuđih avlija i u kojoj nikad nije prestao vidjeti sebe, bosanskog čovjeka i sve ono što čini interesantnim njegov identitet. Izložbe koje je do sada imao u glavnom gradu Baden-Württemberga i okolini (Wandelhalle Katharinenhospital – Stuttgart 2006, Praxa Enrico Thiele – Sillenbuch 2007, Kleine Galerie – Waiblingen 2008, GK BiH Stuttgart – 2010, Commerzbank, Königstrasse Stuttgart 2011) uvijek su bile pune pohvala. Kako običnih ljubitelja likovne umjetnosti, tako i kritičara.

 

H.H.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email