Ovo veče posvećujem gradu koji na žalost nije onakav kakav bi svi mi željeli da bude

“Žbljohi za rođendan“ naziv je književne večeri koja je održana sinoć povodom 50 godina stvaralaštva Save D. Teodorovića i 25. godina Srpskog književnog kruga Srpskog prosvjetnog i kulturnog  društva „Prosvjeta“  Brčko .

Teodorović je, kako je rekao, ovo veče posvetio gradu koji na žalost nije onakav kakav bi svi mi željeli da bude .

“Za to smo krivi sami jer nismo došli sebi”, rekao je sinoć Teodorović, dodajući da je takav grad bio inspiracija da napiše “Žbljohu”, dok je za pisanje ostalih djela bio inspirisan dobrim mislima i ljudima.

Ovom prilikom  Teodorović je posjeticima u prepunoj dvorani  kulturno- administrativnog centa „Patrijarh srpski Pavle“  predstavio  – tri priče o “Žbljohi” objavljene 2000. godine, 21 pjesmu, 21 aforizam, a o Savinom književnom opusu govorili su i gosti Stevan R. Stević, Stojan Kašterović i drugi.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Brčko Dragan Tomić rekao je da je ovom književnom večeri počelo obilježavanje 25 godina od osnivanja “Srpskog književnog kruga” koji djeluje pri “Prosvjeti”. “Naš  čika Savo bio je prvi predsjednik Srpskog književnog kruga. Mogu reći da se radi o jednom divnom čovjeku, entuzijasti koji svih ovih godina mnogo radi i djeluje i pomaže radu “Prosvjete”, dodao je Tomić. Teodorović je objavio knjige poezije “Dodiri iz daleka” /1984/, “Žbljoha” /2000/, “Treća obala” /2018/, a isto toliko priprema da objavi.

Za djecu je napisao i objavio “Dečilište” za koje kaže da mu je omiljeno djelo koje će biti objavljeno i na ruskom jeziku.

“Najdraža mi je pohvala književne kritike da sam se popeo do djetinjstva. Mislim da je to najveći dobitak u mom stvaralačkom životu”, rekao je Teodorović.

U organizaciji Srpskog  prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i večeras će, na Trifundan, biti održano još jedno književno veče, posvećeno ljubavi gdje će posjetioci imati priliku da se druže sa velikanom ljubavne poezije Perom Zupcem. Književna večer počinje u 18 časova u dvorani Kulturno administrativnog centra „Patrijarh srpski Pavle“.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email