U povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika: “Srpski jezik i srpska ćirilica”

Ministarica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvujući sinoć u Brčkom javnoj tribini pod nazivom “Srpski jezik i srpska ćirilica” koja, je povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, organizovana u Kulturno-administrativni centar “Patrijarh srpski Pavle” je istakla da jezik ne poznaje granice i gdje god da žive Srbi, tu se govori Srpski jezik što je izuzetno važno.

„Srbi gdje god da žive moraju da čuvaju svoj nacionalni identitet jer je to dio njihovog bića i samo na taj način, možemo opstati kao narod“, kazala je ministrica Trvić.

Prosvetni savjetnik za Srpski jezik i književnost Silva Dobraš je naglasila da zastupljenost maternjeg Srpskog jezika u školama u Republici Srpskoj nije dovoljana, te da broj časova u školama treba uvećati. Govoreći u svojstvu domaćina, Protojerej-stavrofor Nebojša Draškić, ukazao je naeophodnost očuvanja jezika i naročito pisma kod mladih, jer kako je naglasio koristeći drušvene mreže i internet, mladi, čini se, sve manje pišu svojim pismom. „Upravo stoga, moramo učiniti maksimum kako bi sačuvali Srpski jezik i ćirilično pismo“, istakao je Draškić.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email