Možda ovo nije vaše smeće, ali je ovo vaš grad!

Postavite li pitanje građanima Brčkog da li vole svoj grad, vjerovatno će ih ogromna većina reći da vole. Postavite li im pitanje da li vide devastirane poslovne prostore u kojima su gomile smeća, divlje deponije i gomile smeća pored kontejnera, izmet kućnih ljubimaca u gradskim parkovima,  također, vjerovatno će reći da vide. Onda tu nešto  nije jasno - kako ljudi koji vole svoj grad imaju takav odnos prema njemu.? Šta je sa kolektivnom i individualnom sviješću o potrebi čuvanja čiste i zdrave životne sredine?

Zbog toga  što ne želimo živjeti u prljavom gradu, zbog toga što želimo dostojanstveno proći njegovim ulicama i ne stidjeti se pokazati gostima njegove znamenitosti, mi iz III 4 Ekonomske škole za temu projekta Građanin  izabrali smo pitanje Treba li Brčkom komunalna policija?

Na osnovu ankete koju smo među 500 ispitanika proveli u tri srednje brčanske škole, došli smo do rezultata da su 353 anketirane  osobe (64% )upoznate sa pojmom komunalna policija, dok 197 anketiranih (36%) nije ni  čulo za taj pojam.

Brčko je među  onim gradovima U BiH koji nemaju  komunalnu policiju.  Bijeljina, Tuzla, Banja Luka, Sarajevo, Trebinje  imaju odjeljenje komunalne policije, način njegovog funkcionisanja te njegove nadležnosti utvrđene su posebnim zakonom o komunalnoj policiji. Zakon o komunalnoj policiji  u Brčko distriktu BiH još prošle je godine upućen u skupšinsku proceduru, ali još uvijek nije usvojen.

Zbog toga predlažemo da mjere neophodne za rješavanje problema neodgovrnog / nehigijenskog odnosa prema javnim dobrima idu u dva smjera.  Jedan  bi išao ka  konačnom usvajanju  Zakona o komunalnoj policiji i propisivanju sankcija za kršenje pravnih propisa ovog zakona, što bi podrazumijevalo  i uvođenje novčane kazne za prekršitelje. Provođenjem ovog zakona na terenu bavila bi se komunalna policija koja bi mogla biti u sastavu Odjeljenja za komunalne poslove ili kao samostalno odjeljenje. Policija bi imala zadatak da preventivno djeluje, prati stanje na terenu, reaguje po pozivima građana, ali po potrebi izdaje i prekršajne naloge.

Druga grupa mjera išla bi u smjeru edukacije stanovništva u cilju podizanja svijesti o važnosti javne čistoće, što bi podrazumijevalo izgradnju svijesti o bitnosti odvajanje smeća,  redovnom održavanju vlastitih dvorišta, obaveznom čišćenju izmeta  kućnih ljubimaca, neuništavanju javnih dobara...

Dobar početak rješavanja problema odnosa građana prema javnim dobrima i javnoj čistoći  je nedavno uvođenje aplikacije Građanska patrola,  putem koje građani mogu fotografijom ili videozapisom, između ostalih, prijaviti i komunalne, probleme u Distriktu Brčko. Formiranjem komunalne policije konačno bi bili riješeni problemi za koje u Brčkom niko ne zna u čijoj su nadležnosti. Vjerovatno više ne bismo morali gledati zapuštene poslovne prostore, i one koji su  privatni, ali i one oni koji su u nadležnosti Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, zapuštena dvorišta, divlje deponije, uništavanje javne imovine i zelenih površina, plakatiranje na nedozvoljenim mjestima, bacanje smeća po ulicama i gradskim tgovima...  

Zaključujemo parolom koja nam je bila sve vrijeme na umu tokom našeg istraživanja a ona glasi - Možda ovo nije vaše smeće, ali je ovo vaš grad!

 

 

III4  JU Ekonomske škole Brčko

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email